UPDATE // Theresa May intenţionează să ceară Uniunii Europene o nouă AMÂNARE a Brexitului
Update 22:00 – Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat, marţi, că va cere Uniunii Europene o prelungire a perioadei de negociere a Brexitului după data de 12 aprilie, anunţă Reuters.
În acest fel, Theresa May spera să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a se pune de acord cu Partidul Laburist (de opoziţie) cu privire la cum ar trebui să se producă Brexit.
Miercuri, Parlamentul britanic va vota o nouă iniţiativălegislativă prin care se doreşte forţarea premierului Theresa May să evite un Brexit fără acord, relatează CNN.
Asta deşi tot Parlamentul britanic a fost cel care a respins toate cele trei acorduri de Brexit propuse deja de Theresa May. Pentru că, ulterior, să respingă punct cu punct, fiecare propunere majoră din acord.
În situaţia în care această iniţiativă legislativă va şi trece de votul Parlamentului britanic, premierul britanc Theresa May va fi forţată să demareze noi negocieri cuUniuneaEuropeanăși să vină cu un nou acord până ladata de 12 aprilie – tot în fața parlamentului britanic. Noul acord nu ar trebui, însă, să conţină niciuna dintre prevederile deja respinse de parlament, ceea ce o va forţa pe Teresa May şi Uniunea Europeană să refacă o bună parte a acordului.
Theresa May ar putea întâmpina dificultăți și însolicitareaunei noiamânăria Brexitului (o opțiune deja respinsă de Parlament). În plus, premierul britanicnu va puteasă organizeze un nou referendum pentru Brexit (o opțiune deja respinsă de Parlament) şi nici un referendum pe acordul propriu-zis (o opțiune, de asemenea,respinsă de Parlament).
Între timp au început să se vadă şi efectele asupra economiei a incapacităţii decizionale a instituţiilor britanice. Potrivit datelor Camerei de Comerţ Britanice, creşterea economică a Regatului Unit a ajuns aproape de zero în primul semestru.
Foto: Premierul britanic, Theresa May, în Parlamentul britanic (sursă foto: Facebook / Parlamentul Britanic)
Cronologia deciziilor importante de anul acesta legate de Brexit
- 1 aprilie – Parlamentul britanic dăvoturi indicative negative cu privire la unreferendum pe acord, a unei prelungiri a perioadei de negocieri și a rămânerii în structurile comunitare;
- 29 martie – Parlamentul britanic respinge, pentru a treia oara, acordul de Brexit;
- 21 martie – Uniunea Europeanărespinge propunerea Marii Britanii de amânare a Brexitului pana pe 30 iunie, stabilind ziua de 12 aprilie ca dată limită, cu posibilitatea extinderii perioadei pânăpe 22 mai în situația în care va exista un acord;
- 20 martie– Premierul Theresa May solicităo prelungire a perioadei deBrexitpână oe 30 iunie;
- 14 martie– Parlamentul britanic respinge ideea susţinerii unui al doilea referendum;
- 14 martie– Parlamentul britanic aprobă ideea amânăriiBrexitului;
- 13 martie– Parlamentul britanic se pronunţăîmpotriva unuiBrexitfără acord. Votul este, însă, doar consultativ;
- 12 martie– Parlamentul britanic respinge şi al doilea acord deBrexit;
- 14 februarie– Parlamentul britanic respinge primul acord deBrexit.