Mai mulți medici din Rusia cad în mod misterios de la ferestre. Cum încearcă regimul de la Kremlin să scape de vocile care critică lupta autorităților cu pandemia de COVID-19
Rusia a devenit în scurt timp una dintre cele mai afectate țări de criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, cu peste 780.000 de persoane infectate și peste 12.000 de decese cauzate de COVID-19. În acest condiții, tot mai multe voci critice din sistemul medical rus au adus critici la adresa modului în care s-a desfășurat strategia autorităților ruse de a stopa răspândirea pandemiei.
Legislația menită să elimine din sistem medicii disidenți
Confruntate cu o puternică disidență în rândul cadrelor medicale, puterea de la Kremlin a răspuns prin extinderea legislației referitoare la „știrlei false” pentru a include și criticile care vizează modul în care a acționat statul rus în lupta cu pandemia de COVID-19. Legislația a fost îndreptată și către cadrele medicale care au atras atenția pe rețelele de socializare asupra lipsei medicamentelor și a echipamentelor necesare de protecție.
La scurt timp după ce noua legislație a fost pusă în practică, organizația Alianța medicilor, o uniune profesioanlă care s-a remarcat în spațiul public prin criticile formulate la adresa Kremlinului referitoare la gestionarea defectuasă a pandemiei, a raportat că doi dintre membrii ei s-au comportat cu amenințări repetate, după ce s-au plâns de lipsa măștilor de protecție.
Tot pe baza, noii legislații, Yulia Volkova, medic endocrinolog rus, a fost acuzată în conformitate cu prevederile referitoare la “știrile false” și sancționată cu o amendă de până la 100.000 de ruble (1.107 de lire sterline), după ce a publicat un videoclip în martie în care a solicitat echipamente de protecție mai bune pentru medici.
La rândul ei, Tatyana Revva, medic de secție de terapie intensivă, se confruntă cu proceduri disciplinare care pot duce la demiterea ei, după ce, de asemenea, s-a plâns de lipsa echipamentelor de protecție.
Chiar și Anastasia Vasilyeva, lider al unui sindicat al cadrelor medicale, a fost bătută și reținută pentru o perioadă scurtă de poliție în aprilie, când a încercat să livreze măști de protecție într-un sat din vestul Rusiei. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al grupului, Ivan Konovalov, a fost arestat și înscris în serviciul militar din nordul Rusiei
Așa se face că Damelya Aitkhozhina, reprezentant al Human Rights Watch, a declarat că, pe lângă teama de infecție cu COVID-19, medicii sunt acum preocupați de faptul că autoritățile pot invoca infracțiunile de tip „fake news” atunci când vor să îi sancționeze. În acest caz, aceste acuzații se pot finaliza cu trei ani de închisoare.
Cazurilecelor trei medici care au căzut în gol de la fereastra spitalului
Acest lucru a avut un impact profund asupra sănătății fizice și mentale a medicilor. Între 24 aprilie și 2 mai, trei lucrători din prima linie au căzut de la ferestre, stârnind speculații privind posibile asasinate, și nu sinucideri.
Primul medic despre care s-a aflat că ar fi căzut de la fereastra unui spital din Rusia după ce a criticat răspunsul autorităților ruse la pandemia de COVID-19 a fost Natalia Lebedeca, medic în cadrul unui centru de antrenament pentru cosmonauți din apropierea Moscovei.
Cazul nu a fost considerat sinucidere, cu atât mai puțin moarte produsă în condiții suspecte, ci un tragic accident, conform The Moscow Times. Medicul rus a căzut de la fereastra camerei de spital în care era internat cu simptome de coronavirus.
„Natalia Lebedeva a murit într-un accident tragic în data de 24 aprilie”, a transmis Agenția Federală de Microbiologie, din cadrul căreia făcea parte.
La data de 1 mai, Elena Nepomnyashchaya, medicul principal al unui spital din orașul Krasnoyarsk, a murit după ce a petrecut o săptămână la terapie intensivă, a declarat departamentul regional al Ministerului Sănătății într-un comunicat.
Postul de televiziune local TVK Krasnoyarsk a raportat la acea vreme că Nepomnyashchaya ar fi căzut de la o fereastră în timpul unei întâlniri cu oficialii din domeniul sănătății regionale, în timpul cărora a criticat planul autorităților de transformare a clinicii într-o unitate de tartare a pacienților infectați cu coronavirus.
Nepomnyashchaya s-ar fi opus acestor schimbări din cauza lipsei de echipament de protecție în spital. Departamentul regional de sănătate al Ministerului Sănătății a negat afirmațiile într-un comunicat, adăugând că spitalul este „în rezervă” pentru pacienții cu coronavirus, iar personalul său a fost instruit și dotat.
Însă cel mai cunoscut caz în rândul medicilor ruși care, oficial, au suferit accidente și au căzut de la fereastră, a avul locpe data de 4 mai. Un medic rus de 37 de ani a căzut în gol după ce a dezvăluit într-o filmare că a fost obligat să lucreze, deşi rezultatul testului pentru COVID-19 era pozitiv.
Alexander Shulepov s-a filmat alături de un coleg, paramedicul Alexander Kosyakin, care fusese chemat la secţia de poliţie în ziua precedentă accidentului, sub acuzaţia de răspândire de ştiri false. Pe filmare, cei doi medici au afirmat că sunt obligaţi să lucreze, în ciuda infectării cu virusul.
Alături de alţi colegi, Shulepov a avertizat şi despre stocurile insuficiente de echipamente medicale de protecţie în oraşul Voronezh. Mai târziu, chiar de pe patul de spital, Shulepov a realizat un al doilea videoclip în care îşi retrage cuvintele, existând suspiciuni că ar fi fost constrâns să facă acest lucru.
Dacă misterul care planează asupra acestor morți nu a fost elucidat, criticile lansate în spațiul public de reprezentanți ai cadrelor medicale din Rusia par justificate, având în vedere că, potrivit unui raport independent, medicii au devenit una dintre principalele surse de răspândire a coronavirusului din cauza lipsei măsurilor de siguranță și a testelor.