Mai multe mașini s-au scufundat în râu în timp ce super-taifunul Yagi a distrus podul din Vietnam, 13 persoane au dispărut în ape

Mai multe mașini s-au scufundat în râu în timp ce super-taifunul Yagi a distrus podul din Vietnam, 13 persoane au dispărut în ape
Sursă foto: Hepta Photo by Xinhua/Guo Cheng/ABACAPRESS.COM

Un pod aglomerat din nordul Vietnamului s-a prăbușit în urma super-taifunului Yagi, aruncând 10 mașini și două scutere în râul Roșu, a declarat luni viceprim-ministrul Ho Duc Phoc, anunță BBC.

Yagi a făcut ravagii în nordul Vietnamului

Cel puțin trei persoane au fost salvate până acum și 13 sunt date dispărute după prăbușirea podului Phong Chau din provincia Phu Tho, a adăugat Ho. Nu este clar dacă au existat morți.

O parte a structurii de 375 de metri este încă în picioare, iar armata a fost instruită să construiască un pod cu pontoane cât mai curând posibil.

Yagi, cea mai puternică furtună din Asia din acest an, a ucis peste 60 de oameni de când a ajuns sâmbătă în Vietnam, aducând vânt puternic de până la 203 km/h.

Cel puțin 44 de persoane au fost ucise în urma alunecărilor de teren și a inundațiilor, a anunțat luni Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din țară – o femeie de 68 de ani, un băiat de un an și un nou-născut printre ei.

Peste 240 de persoane au fost rănite, în timp ce aproximativ 1,5 milioane sunt încă fără curent.

Taifunul a smuls acoperișurile clădirilor și copacii

Deși a slăbit în intensitate, autoritățile au avertizat despre mai multe inundații și alunecări de teren pe măsură ce furtuna se deplasează spre vest.

În provincia Yen Bai, inundațiile au ajuns luni la un metru înălțime, 2.400 de familii fiind mutate pe un teren mai înalt, pe măsură ce nivelul apei a crescut, a informat agenția de știri AFP.

De asemenea, Yagi a scufundat și a dus în derivă zeci de bărci de pescuit. Duminică, personalul de căutare și salvare a găsit 27 de persoane plutind pe mare, după ce o duzină de pescari au fost dați dispăruți.

Aproape 50.000 de persoane au fost evacuate din orașele de coastă din Vietnam, autoritățile emitând un avertisment de a rămâne în casă.
Școlile au fost închise temporar în 12 provincii din nord, inclusiv Hanoi.

Înainte de a lovi Vietnamul, Yagi a lăsat 24 de morți în sudul Chinei și în Filipine.
Oamenii de știință spun că taifunurile și uraganele devin din ce în ce mai puternice, mai frecvente și rămân mai mult timp pe uscat din cauza schimbărilor climatice. Apele oceanice mai calde înseamnă că furtunile captează mai multă energie, ceea ce duce la viteze mai mari ale vântului.

O atmosferă mai caldă reține, de asemenea, mai multă umiditate, ceea ce poate duce la precipitații mai intense.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`