Mai bine de jumătate din populația lumii nu poate vorbi liber, arată un studiu

Mai bine de jumătate din populația lumii nu poate vorbi liber, arată un studiu
Image by Eddy Pellegrino from Pixabay

Jumătate din populația mondială nu poate vorbi liber, arată un nou raport referitor la libertatea de exprimare, potrivit The Guardian.

Studiu despre libertatea de exprimare

Article 19, o organizație din Marea Britanie, a prezentat un raport anual care arată că numărul oamenilor care se confruntă cu o „criză” din perspectiva libertății de exprimare și informare este la cel mai înalt nivel din acest secol, după o creștere abruptă de la 34% în 2022, la 53% în 2023.

„În niciun moment din ultimii 20 de ani nu au existat atâția oameni cărora să li se refuze beneficiile societăților deschise, precum capacitatea de a-și exprima opiniile, de a avea acces la o mass-medie liberă sau de a participa la alegeri libere și deschise”, a declarat directorul executiv al organizației Article 19, Quinn McKew.

„Încălcări ale libertăților au loc în fiecare zi și în întreaga lume”

India și Etiopia sunt două dintre țările care au fost reîncadrate la nivelul de „criză” a libertății de exprimare, dar, potrivit autorilor raportului, situația s-a deteriorat și în alte state.

„Încălcări ale libertăților au loc în fiecare zi și în întreaga lume, pe măsură ce liderii ne degradează libertățile una câte una. Mulți o fac prin schimbări subtile de politică prezentate în numele `siguranței publice`, `moralității` sau `securității naționale`”, mai susține Quinn McKew.

Raportul încadrează o țară la nivelul de „criză” atunci când libertatea de exprimare și informare sunt la cele mai joase borne, iar cetățenii nu pot să se exprime liber sau să manifeste disidență fără a fi sancționați și mass-media este cenzurată sau atacată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”