MAE: Un român, angajat NATO, a fost evacuat către Islamabad. Aeronava românească e gata să preia și cetățeni afgani / Surse: Avioanele unor state UE s-au întors goale, cetățenii lor nu ajunseseră la aeroport

MAE: Un român, angajat NATO, a fost evacuat către Islamabad. Aeronava românească e gata să preia și cetățeni afgani / Surse: Avioanele unor state UE s-au întors goale, cetățenii lor nu ajunseseră la aeroport
Kabul, capitala Afganistanului. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Alaeddin

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi, că aeronava militară de transport trimisă de România în Afganistan a aterizat în cursul nopții pe aeroportul din Kabul și a reușit să evacueze un cetățean român. Este vorba despre angajatul unei agenții NATO, care a fost dus la Islamabad, Pakistan, urmând să ajungă în țara noastră după finalizarea misiunii desfășurate de avionul românesc.

Există mulți cetățeni europeni care se află în diferite zone din Kabul și care nu pot să ajungă la aeroport, având în vedere diversele puncte de control din oraș și aglomerația din zonă. Situația este una generalizată – spre exemplu, avioanele unor state UE, cum este cazul Olandei, s-au întors goale în țara de proveniență din cauză că persoanele care trebuiau evacuate nu reușiseră să ajungă la aeroport la momentul respectiv, spun sursele B1.ro, într-o informație parțial confirmată de MAE, care notează că „există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”.

Potrivit MAE, aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa la Islamabad și se va deplasa din nou către Kabul pentru a continua evacuarea cetățenilor români odată ce aceștia vor ajunge pe aeroportul internațional. Avionul este gata să preia și cetățeni afgani, fie ei bursieri ai statului român sau foști colaboratori ai trupelor noastre, în măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge la aeroport.

MAE, precizări despre misiunea de evacuare din Afganistan: Un român a fost dus la Islamabad, iar operațiunea continuă

„Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate. La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare. Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă”, se arată în comunicatul transmis joi de MAE.

Potrivit MAE, accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex.

„Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul. Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române”, a mai precizat MAE.

Un număr de 33 de cetățeni români erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan la momentul la care era derulată operațiunea aeronavei românești, iar 16 dintre aceștia au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Cei 16 sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

„Celula de criză interinstituțională va continua demersurile pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid și în siguranță, al cetățenilor români rămași a fi evacuați, în măsura în care condițiile de securitate din Kabul o vor permite. De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească”, mai spune MAE.

MAE a subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică.

„Prioritatea Celulei de criză interinstituționale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiții de siguranță cât mai bune, în circumstanțele de securitate existente, pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea. Aceștia fiind în locații diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea. Ca și în cazul cetățeanului român preluat deja, Celula de criză interinstituțională va acționa pentru a prelua cetățenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condițiile de preluare din aeroport și a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil. În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan și contextul local”, a conchis MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României