MAE: România ajută cu 250.000 de euro presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova

MAE: România ajută cu 250.000 de euro presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe (MAE) a anunțat, miercuri, faptul că România acordă Republicii Moldova 250.000 de euro din bugetul pentru cooperare pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară. Banii vor fi direcționați către proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente din țara vecină.

MAE anunță ajutor pentru societatea civilă și presa independentă din Republica Moldova

La decizia ministrului Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe a decis să acorde un sprijin de 250.000 de euro proiectelor societății civile și presei independente din Republica Moldova.

„Ministerul Afacerilor Externe va acorda, prin decizia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, o contribuţie voluntară în valoare de 250.000 euro în scopul implementării de proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente din Republica Moldova. Contribuţia este alocată din bugetul cu destinaţia cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pentru anul 2020 şi va fi acordată prin organizaţia European Endowment for Democracy (EED), înfiinţată în 2013 de Uniunea Europeană şi statele membre, ca entitate independentă cu expertiză în promovarea proiectelor destinate consolidării democraţiei şi drepturilor omului în Vecinătatea UE”, a transmis Ministerul de Externe, miercuri, printr-un comunicat.

MAE: România îşi propune să impulsioneze conectarea Republicii Moldova la valorile Uniunii Europene

Ministerul de Externe a mai precizat că România ajută constant Republica Moldova în parcursul ei european: „România îşi propune astfel să impulsioneze conectarea Republicii Moldova la valorile europene şi principiile democratice, prin susţinerea concretă acordată societăţii civile şi mass-mediei în calitate de promotori principali ai acestor valori”.

„România completează în acest fel investiţiile multiple realizate în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Agenţiei de cooperare internaţională pentru dezvoltare (RoAid), din subordinea MAE, în infrastructură, instituţii de învăţământ, în sistemul medical şi în alte numeroase domenii, inclusiv în mass-media, cu scopul profesionalizării şi asigurării independenţei în vederea îndeplinirii cu succes a rolului său democratic”, se mai arată în comunicat.

Maia Sandu și Igor Dodon se confruntă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică, 15 noiembrie. Se vor înfrunta Maia Sandu, candidatul pro-occidental, și Igor Dodon, actualul lider moldovean.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de susținere pentru Maia Sandu.

„Turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. M-am bucurat să văd, în primul tur, un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind de fapt un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova, pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve. (…) Vom fi extrem de atenți la desfășurarea scrutinului din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetățenilor în cadrul unor alegeri democratice”, a transmis șeful statului român.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, pentru site-ul B1.RO, despre riscul de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, în favoara lui Igor Dodon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`