MAE refuză să răspundă întrebărilor B1.ro despre sponsorizarea unor evenimente ale ambasadei României la Chișinău de către fundația oligarhului Vladimir Plahotniuc și despre întâlnirea ambsadorului român cu acesta (FOTO)

Publicat: 12 06. 2019, 16:53

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se ferește să răspundă la întrebările adresate de B1.ro referitoare la sponsprizarea evenimentelor organizate de Ambasada României la Chișinău de către Fundația Edelweiss, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit cotidianul.md, fundația liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, se numără printre sponsorii care au finanțat organizarea unei recepții găzduite de ambasada României la Chișinău cu prilejul Zilei Naționale a României, de la finalul anului trecut. Recepția a avut loc la un hotel din centrul Chișinăului, iar la intare unde se proiectau sponsorii evenimentului, fundația lui Plahotniuc, Edelweiss, a fost plasată în primul rând.

În contextul evenimentelor tensionate din Republica Moldova B1.ro a adresat MAE următoarele întrebări:

1. În ce a constat sprijinul oferit de Fundația Edelweiss pentru organizarea unei recepții găzduite de ambasada României la Chișinău cu prilejul Zilei Naționale și care au fost criteriile și condițiile care au stat la baza selectarii acestei fundații ca sponsor?

2. Ce alte contracte sau colaborări au existat între ambasada României la Chișinău și Fundația Edelweiss?

3. Care au fost subiectele de discuției între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, și liderul PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul întrevederii desfășurată luni, 10 iunie?

În locul unor răspunsuri clare la întrebările B1.ro, MAE a transmis comunicatul prin care își nuanțează poziția privind criza din Republica Moldova, după ce ministrul Teodor Meleșcanu a evitat să recunoască legitimitatea guvernului condus de Maia Sandu.

În comunicatul MAE remis marți redacției B1.ro, instituția precizează că”având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

MAE l-a contrazis astfel peTeodor Meleşcanu, care spunea în nume personal că singura soluție la criza din Republica Moldova o reprezintă organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie, adică exact ceea ce solicită oligarhul Vlad Plahotniuc.

Reamintim că însuși ministrul meleșcanu a afirmat că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, urmează să aibă o întrevedere cu oligarhul Vlad Plahotniuc, dar ulterior nu a mai făcut nici un fel de precizări despre discuțiile avute.

Republica Moldova se confruntă cu o criză politică fără precedentdupă ce Curtea Constituţională a invalidat guvernul condus de Maia Sandu, format ca urmare a coaliției dintre Partidul Socialist şi blocul ACUM. De asemenea, Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘preşedinte interimar’. Acesta a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.

În ciuda faptului că atât statele occidentale în frunte cu SUA, cât și Federația Rusă și-au manifestat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău, guvernul de la București a ezitat să recunoască executivul condus de Maia Sandu.

În acest context,consultantul politic moldovean, Pavel Lucescu, a scris într-o postare pe Facebook, că Ambasadorul României la Chișinău,Daniel Ioniță, a ezitat să semnezeun punct de vedere comun asupra situației din Republica Moldova.

„Sâmbătă seară, la Chișinău a avut loc o întrunire de urgență a tuturor ambasadorilor țărilor UE acreditați în R Moldova. Scopul: emiterea unui punct de vedere comun asupra situației din R Moldova”, a precizat Pavel Lucescu.

„Documentul a fost semnat de toți ambasadorii, cu excepția unuia singur. Ați ghicit, da? E vorba de amabasadorul României, Daniel Ioniță. Alertați, ambasadorii Franței și Germaniei au transmis informația la Paris și Berlin și abia după intervenția celor două capitale la București, Ioniță a semnat”, a adăugat fostul strateg de campanie al vice-premierului moldovean, Andrei Năstase.

În privințaevenimentului dedicat Zilei Naționale, organizat de ambasada României de la Chișinău cu sprijinul FundațieiluiPlahotniuc, consultantul sugereazăcă vor apărea mai multe informții despre ambasadorulDaniel Ioniță, după căderea lui Vladimir Plahotniuc.

„Apropo, că e informație publică: evenimentul dedicat Zilei Naționale, organizat pe 1 decembrie anul trecut de ambasada noastră de la Chișinău la sediul acesteia, a fost sponsorizat(pe față, cu reclamă) de Fundația Edelweiss deținută de Plahotniuc”, a completat Pavel Lucescu în postare.

„Despre acest Daniel Ioniță veți afla mai multe, probabil, după ce cade piramida lui Plahotniuc. Și vă veți cruci”, a încheiat oficialul moldovean.