EXCLUSIV ONLINE //Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după ce în Ucraina a intrat în vigoare pe 16 iunie legea care prevede utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate.
Mai precis, actul normativ stipulează că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană. Ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării și obligatorie pentru fiecare cetăţean al Ucrainei. Legea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale.
Într-un răspuns oferiti la solicitarea B1.ro, Ministerul Afacerilor Externe sublinează că intrarea în vigoare a aceste legi fără reglementări privind utilizarea limbii materne a minorităţilor naţionale reprezintă un element de preocupare.
„România subliniază necesitatea ca măsurile adoptate în acest scop să asigure un just echilibru și să nu afecteze utilizarea limbilor minoritare și a celor regionale recunoscute de statul ucrainean.
În acest sens, în absența legislației corespunzătoare care să reglementeze utilizarea limbii materne de către persoanele aparținând minorităților naționale, implementarea Legii privind limba de stat începând cu 16 iulie reprezintă un element de preocupare.„, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe, pentru B1.ro.
Diplomaţia românească mai arată că face demersuri în continuare pe lângă autorităţle de la Kiev pentru ca acestea să respecte acordurile internaţionale şi să respecte cadrul internaţional din aceast domeniu.
„România a susținut constant că aplicarea actelor normative privind utilizarea limbii de stat trebuie să țină cont de obligațiile internaționale asumate de Ucraina și în concordanță cu recomandările Comisiei Veneția, și să nu se facă în detrimentul drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale.
În acest sens, România a cerut în mod constant ca reprezentanții persoanelor aparținând minorității române să fie consultați corespunzător în procesul de aplicare a noii legi.
România va continua să întreprindă demersuri pe lângă Ucraina pentru respectarea cadrului internațional în domeniu”, arată Ministerul Afacerilor Externe.