Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a dispus încheierea contractului de muncă cu funcționarul de la Consulatul României din Catania, Italia, care a intrat în dialog cu baschetbalista Alina Crăciun. Ea reclamase anterior că, deși contractul la o echipă de Serie B din Sicilia îi expiră la sfârșitul acestei luni, oficiul consular i-a transmis că e pe lista de așteptare pentru repatriere și că nu se știe când va fi finalizat demersul, ba chiar ar fi fost invitată să apeleze „la domnul Iohannis, că poate face el ceva”.
„Comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită și a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic și consular al României și nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistență primite din partea cetățenilor români”, a fost reacția MAE.
Astfel, printr-un comunicat de presă, Bucureștiul a transmis că, „din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcționarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispozițiile art. 8.1 lit. c din Convenția civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz”.
„MAE folosește acest prilej pentru a reitera importanța protejării și promovării drepturilor cetățenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe și, implicit, ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă și angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaților săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate și dialog adecvat în relația cu cetățenii români”, arată același comunicat.
Potrivit TVR, Alina Crăciun face parte din românii blocați în Sicilia, în contextul interdicțiilor de zbor care au cuprins Italia. Aceștia ar fi pe o listă de așteptare pentru repatriere.
„Cei de la Consulatul României nu au venit cu nicio soluție, ni s-a spus să nu mai sunăm pentru că ei ne au deja pe lista lor de așteptare. Ni s-a spus să apelăm la domnul Iohannis, că poate face el ceva. Poate pune la dispoziția noastră o aeronavă să ne aducă în țară.Pe site-ul consulatului sunt numere de urgență pentru situația asta, cu COVID-19. Numerele acelea pentru mine, până în momentul de față, au fost degeaba pentru că am sunat și nu am fost ajutată absolut deloc”, susține Alina Crăciun, potrivit Digi 24.
Totuși, în comunicatul de luni, MAE a explicat că, „în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoțită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor”.
„Cu privire la situația cetățeanului român care se află în Sicilia (care desfășoară activități sportive la un club local), alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu persoana în cauză în cursul lunii martie și i-a comunicat acesteia posibilitățile de repatriere, inclusiv informații cu privire la zborul organizat de autoritățile române la data de 25 martie 2020. În plus, reprezentanții consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză și a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluție repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie.Totodată, cetățeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către București și care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare”, a adăugat MAE.
De altfel, eforturile țărilor europene de repatriare a cetățenilor sunt sprijinite chiar și la nivelul UE, prin demersuri precum cel privind majorarea bugetului dedicat zborurilor de acest gen.
Cu privire la situația unui cetățean român care se află în Republica Italiană, cu scopul de a desfășura activități sportive de performanță și care s-a adresat Consulatului României la Catania, MAE face următoarele precizări:
Comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită și a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic și consular al României și nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistență primite din partea cetățenilor români.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcționarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispozițiile art. 8.1 lit. c din Convenția civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.
MAE folosește acest prilej pentru a reitera importanța protejării și promovării drepturilor cetățenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe și, implicit, ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă și angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaților săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate și dialog adecvat în relația cu cetățenii români.
Cu privire la situația cetățeanului român care se află în Sicilia (care desfășoară activități sportive la un club local), alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu persoana în cauză în cursul lunii martie și i-a comunicat acesteia posibilitățile de repatriere, inclusiv informații cu privire la zborul organizat de autoritățile române la data de 25 martie 2020. În plus, reprezentanții consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză și a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluție repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie.Totodată, cetățeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către București și care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare.
MAE menționează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoțită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor.