Ministerul de Externe transmite că a fost notificat cu privire la intrarea în insolvență a unei ferme din Hoyerhagen, Saxonia Inferioară (Germania), la care lucrează 150 de români, muncitori sezonieri. MAE afirmă că a primit asigurări atât din partea proprietarului, cât și din partea administratorului de insolvență, că oamenii își vor primi salariile, activitatea fermei urmând să continue până la încheierea sezonului.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, că a fost notificat, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, în legătură cu intrarea în insolvență a unei ferme din Hoyerhagen, Saxonia Inferioară, unde lucrează 150 de cetățeni români.
MAE a cerut clarificări în regim de urgență și, tot prin intermediul ambasadei, a aflat că administratorul judiciar a confirmat intrarea în insolvență a fermei. Totuși, proprietarul și administratorul au dat asigurări că drepturile salariale ale lucrătorilor sexonieri români nu vor fi afectate, iar activitatea fermei va continua până la încheierea sezonului.
Ministerul mai transmite că, până la această dată, Ambasada României la Berlin nu a primit solicitări de asistență consulară în legătură cu acest caz.
„Un diplomat din cadrul Ambasadei României la Berlin a efectuat o vizită la ferma în cauză la data de 13 mai, iar în conformitate cu cele observate la fața locului, toate măsurile de securitate sanitar-medicală din cadrul fermei au fost adoptate sub coordonarea Autorității locale pentru Sănătate, fiind întreprinse eforturi pentru respectarea precauțiilor epidemiologice necesare în contextul pandemiei de COVID-19. Din dialogul reprezentantului misiunii cu cetățenii români care își desfășurau activitatea în cadrul fermei, a rezultat faptul că majoritatea sunt mulțumiți de condițiile de muncă și de nivelul de plată pentru activitatea prestată”, a mai transmis Ministerul de Externe, printr-un comunicat.
Totodată, MAE a ținut să dea asigurări că tratează cu toată seriozitatea situația muncitorilor sezonieri români și că păstrează legătura cu autoritățile germane competente și cu reprezentanții companiei în cauză, fiind pregătit să acorde asistența consulară necesară.
Pe 27 mai, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat pe premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre condițiile în care lucrează muncitorii sezonieri români pe teritoriul țării ei.
Merkel i-a transmis lui Orban că Guvernul federal a inițiat modificarea legislației germane, pentru a oferi un grad sporit de protecție lucrătorilor, mai ales în contextul epidemiei de coronavirus, dar și pentru a le garanta acestora drepturi sporite.
Convorbirea telefonică a avut loc după o vizită de lucru întreprinsă de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în Germania. Aceasta a discutat cu români care lucrează la ferme și abatoare de acolo și a constatat că, în general, condițiile de lucru sunt bune. Alexandru a vorbit și cu omologul ei german iar, la întoarcerea în țară, a explicat într-o conferință de presă rezultatele muncii ei.
Anterior, situația lucrătorilor români în Germania a ajuns în presa europeană, după ce mai mulți dintre cei care lucrau la o firmă în Bornheim au protestat din cauza salariilor prea mici. Iar circa 300 de muncitori români care lucrau la un abator din Pforzheim au fost depistați cu coronavirus.