MAE: Noi reguli de intrare în Ungaria. Românii vor fi testați la graniță

MAE: Noi reguli de intrare în Ungaria. Românii vor fi testați la graniță
Foto: Hepta - MMA / MMA1

Ministerul român de Externe a transmis că autoritățile de la Budapesta au stabilit noi reguli privind intrarea pe teritoriul Ungariei. Statele au fost clasate pe trei categorii: zona verde, zona galbenă și zona roșie. Persoanele care intră pe teritoriul Ungariei din statele incluse în zona galbenă, în care se află și România, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Cetățenilor care prezintă simptome nu li se permite intrarea în țară, iar cei care nu prezintă simptome intră obligatoriu în carantină, fie instituționalizată, fie la domiciliu (auto-izolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luați în evidențele autorităților sanitare ungare.Noile condiții se aplică începând de miercuri, 15 iulie.

Ministerul de Externe: Din 15 iulie, românii sunt testați pentru coronavirus la intrarea în Ungaria

Ministerul de Externe de la București îi informează pe români că Ungaria a adoptat noi reguli de intrare pe teritoriul ei. Acestea sunt valabile atât cetăţenilor ungari, cât și cetăţenilor străini. Ele nu se vor aplica tranzitului de marfă, posesorilor de pașapoarte oficiale și persoanelor care pot dovedi că în ultimele șase luni au fost diagnosticate cu COVID-19.

Autoritățile ungare au împărțit statele în trei categorii:

  • zona verde – fără restricții de intrare.
  • zona galbenă – restricții de intrare. România, Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China și SUA.
  • zona roșie – nu este permisă intrarea. Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai sus în zona galbenă

Astfel, persoanele care provin din zona galbenă, deși și românii, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Cei care au simptome nu sunt lăsați să intre în Ungaria. Cei care nu au simptome intră obligatoriu în carantină sau izolare la domiciliu în Ungaria, dacă există posibilitatea, fiind luați în evidențele autorităților sanitare ungare.

„Persoanele faţă de care s-a dispus măsura carantinei la domiciliu (auto-izolare) pot solicita autorităților competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 de ore. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile”, explică MAE noile reguli de intrare în Ungaria.

Sunt exceptate de la măsura carantinei la domiciliu persoanele care prezintă la punctul de trecere a frontierei două teste moleculare cu rezultat negativ, efectuate în ultimele cinci zile, dar la o diferență de minimum 48 de ore. Certificatele trebuie să fie emise în maghiară sau engleză.

Românii care vin din zone roșii nu vor fi lăsați să intre în Ungaria.

„Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că cetățenii străini care intră în Ungaria în scopul tranzitării teritoriului vor fi supuși unei examinări medicale și li se va permite accesul, în măsura în care persoanele nu prezintă simptome. Totodată, pentru permiterea tranzitului, sunt obligatorii respectarea condițiilor prevăzute de Codul Schengen, prezentarea unui document din care să rezulte scopul deplasării și țara de destinație, precum și asigurarea dreptului de intrare pe teritoriul statului vecin Ungariei care se află pe ruta de tranzit spre țara de destinație”, mai trasmite MAE.

Noi reguli pentru intarea în Ungaria. Cine este exceptat

MAE anunță că anumite categorii de persoane sunt exceptate de la noile reguli de intrare în Ungaria, care intră în vigoare chiar de marți, 15 iulie:

  • cetăţenii anumitor state vecine, inclusiv România, (lucrători transfrontalieri, deţinători de imobile etc.) pot intra pe teritoriul Ungariei pe o rază de 30 de km în zona de frontieră pentru maximum 24 de ore.
  • lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din toate statele vecine potintra în Ungaria la solicitarea angajatorului şi după informarea prealabilă de către angajator a Inspectoratului General al Poliției. Demersurile angajatorului se fac electronic, cu 48 de ore înainte. Angajatorii suntobligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora,despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei. Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele care vor fi stabilite de conducerea poliției ungare în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19.
  • călătoriile în scop de afaceri – managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionateîn Hotărârea de Guvern 341/2020 potintra în Ungaria fără restricții. Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarease face în interes de serviciu.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)