Pe întreg teritoriul Siriei există câțiva zeci de cetățeni români și membri ai familiilor acestora. Ambasada României de la Damasc este în contact permanent cu ei, pentru a se asigura că sunt în siguranță.
Conform Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor prezenți în Siria este foarte mic,deoarece majoritatea au părăsit țara în cei 13 ani de război civil, conform tvrinfo.ro.
„Colegii noștri de la Ambasada României la Damasc țin legătura în permanență cu cetățenii români aflați pe teritoriul Siriei. În acest moment, condițiile de securitate sunt volatile și complicate, în consecință, prioritate este siguranța, securitatea. La acest moment, nu se pune problema unor deplasări în siguranță”, a transmis Andrei Țărnea, purtător de cuvânt al MAE.
Deși sirienii sunt bucuroși de dispariția lui Bashar al-Assad, mulți sunt și îngrijorați de ceea ce o să se întâmple în viitor. Bassam Kabbani, un sirian în vârstă de 68 de ani care a studiat ingineria la București, a spus că „nimeni nu știe ce se va întâmpla”.
În partea de vest a Siriei, puterea este preluată de jihadiști desprinși din Al-Qaeda, iar analiștii se tem ca nu cumva sirienii să aibă din nou parte de un califat. Posibilitatea unui război civil este mare, mai ales că țara este împărțită în facțiuni cu interese diferite.
„Trecând peste aceste tensiuni care sunt majore, pot duce la război civil și în interiorul jihadiștilor și între jihadiști și kurzi. Ne uităm la elementul jucători în interiorul Siriei. Turcia, care i-a sprijinit și pe jihadiști și forțele sale islamiste, vrea să rezolve problema kurdă. De asemenea, avem Israelul. Israelul a lovit tot ceea ce ținea de capacitatea Siriei de a lovi strategic”, a spus Valentin Mateiu, analist militar.