Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un avertisment pentru românii care intenționează să participe ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia.
MAE recomandă ca românii să nu participe ca observatori electorali pe teritoriul Federației Ruse, în contextul în care Vladimir Putin a refuzat să invite observatori ODHIR sau OSCE.
MAE precizează că România nu recunoaște legitimitatea alegerilor care vor avea loc și în regiunile anexate de Rusia din Ucraina: Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol.
Alegerile din Rusia sunt programate să aibă loc în perioada 15-17 martie.
„Autoritățile ruse au anunțat organizarea scrutinului și în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federația Rusă începând cu anul 2014. Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Există posibilitatea ca Rusia să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice, iar MAE transmite că „descurajează puternic” participarea cetățenilor români ca observatori.
„Autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial din martie 2024, în contradicție cu obligațiile internaționale asumate. În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine. În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă”, conform comunicatului de presă.
Totodată, MAE menționează că prezența cetățenilor români pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupația rusă poate aduce chiar consecințe penale.
„MAE reamintește că prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, mai precizează reprezentanții MAE.