Ministerul Afacerilor Externe (MAE ) îi avertizează pe românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Albania că, în urma cutremurului din dimineața zilei de marți, există posibilitatea apariției unor replici seismice de intensități diferite, precum și a unor disfuncționalități în infrastructurile de transport și energie.
“Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români, pe cât posibil, să amâne călătoriile care nu sunt necesare, iar celor care sunt prezenți pe teritoriul acestui stat să urmărească în mod constant media locală”, se arată într-un comunicat transmis marți seară de MAE.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Albania: +35542303133; +35542303104, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Totodată, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al secției consulare a României la Tirana: +355694036352.
MAErecomandă consultarea paginilor de Internethttp://tirana.mae.ro,www.mae.roşi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Albania a fost lovită, marți dimineață, de un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter. În urma seismului, cel puțin 21 de persoane au murit și peste 600 au fost rănite.
De asemenea, cel puțin 43 de oameni au fost scoși în viață de sub dărâmături.
Seismul de magnitudine 6,4 a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de orașul de coasta Durres, la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana. Cutremurul s-a resimțit și în țarile vecine: Grecia, Muntenegru, Italia, Kosovo și Macedonia de Nord.
Între timp, România a întins o mână de ajutor Albaniei. 52 de români au plecat la Tirana cu două avioane MapN pentru a ajuta la căutarea celor prinși sub dărâmături în urma cutremurului. Pe lângă România şi Turcia, Italia sau Franța au trimis oameni şi ajutoare.