MAE anunță că România s-a alăturat demersului privind dezvoltarea unui mecanism european pentru accesul statelor din Parteneriatul Estic la vaccinul anti-COVID-19
Ministerul Afacerilor Externe anunță că România s-a alăturat demersului mai multor țări membre ale Uniunii Europene referitor la dezvoltarea unui mecanism care să permită accesul la vaccinul anti-COVID-19 pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic.
România susține dezvoltarea unui mecanism care să permită accesul statelor din Parteneriatul Estic la vaccinul împotriva coronavirusului
Potrivit unui comunicat de presă al MAE, ”ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi, 6 ianuarie 2021, alături de miniștrii de externe din Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, precum și altor membri ai conducerii Comisiei Europene (comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, precum și comisarului pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere), prin care a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest”.
Astfel, cei 13 semnatari ai scrisorii au pus accent pe importanța acordării de sprijin statelor din Parteneriatul Estic astfel încât acestea aibă acces la acest intrument important în lupta cu pandemia de coronavirus.
De asemenea miniștrii de Externe din statele menționate estimează că această inițiativă ”va ajuta în mod direct milioane de cetățeni ai statelor partenere din cadrul PaE și, implicit, va spori siguranța sanitară în interiorul UE”.
Ce este Parteneriatul Estic
Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga din mai 2009. PaE are ca scop extinderea ariei de prosperitate și securitate în Vecinătatea Estică a UE, ”în baza unui set comun de valori și a convergenței treptate a politicilor”.
Șase state au încheiat acordul privind Parteneriatul Estic. Este vorba despre Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.