Ministerul Afacerilor Externe anunță că cei 28 de cetățeni români care lucrau la o companie de prelucrare a cărnii în provincia olandeză Gelderland și care au fost testați pozitiv cu COVID-19 au fost plasați în carantină, sunt într-o stare de sănătate bună și nu prezintă simptome.
MAE precizează că Serviciul de Sănătate Publică olandez monitorizează constant situația acestora, fiind vizitați zilnic de către medici. De asemenea, reprezentanții angajatorului au menționat că cetățenilor români le sunt asigurate toate condițiile de cazare și masă, inclusiv plata concediului medical pe întreaga perioadă cât aceștia se vor afla în carantină. MAE menționează că locația în care cetățenii români sunt cazați este folosită de regulă pentru petrecerea vacanțelor.
MAE precizează că până în prezent, la Ambasada României la Haga nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în cauză sau din partea membrilor de familie ai acestora. Totodată, misiunea diplomatică a solicitat angajatorului facilitarea dialogului direct cu cetățenii români afectați.
Ambasada României la Haga menține legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu angajatorul cetățenilor români, fiind pregătită să acorde asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.
Angajaților li se ia temperatura, primesc zilnic un set de patru măști și o pereche de mănuși, iar în microbuze, jumătate dintre locuri sunt goale. Prin hale au fost trasate marcaje pentru ca oamenii să ia contact cât mai puțin și s-au pus panuri despărțitoare de plexiglas la cantină și la toalete.
Un grup de 24 de migranți, depistați pozitiv cu COVID-19
Potrivit presei locale, un grup de 28 de lucrători migranți, în principal români, care au fost diagnosticați cu coronavirus, au fost mutați pe o ambarcațiune acostată lângă o clădire industrială din Arnhem.
Grupul locuia într-un complex de trei case din Velp și toți lucrau pentru aceeași agenție, potrivit emisiunii locale Omroep Gelderland. Transferul către navă a avut loc folosind două autocare duminică dimineață, a declarat primarul din Arnhem, Ahmed Marcouch, care prezidează comitetul regional de siguranță publică.
Nu este clar pe ce fel de navă au fost duși muncitorii, dar unele rapoarte o descriu drept o navă de croazieră. Ceilalți 21 de rezidenți li s-a spus să rămână în carantină timp de 14 zile. Focarul a ieșit la iveală după ce o femeie de 47 de ani care locuia într-una dintre case a fost dusă la spital după ce s-a îmbolnăvit.