MAE: Ambasadorul României la Atena a discutat cu ministrul de Externe elen despre situația turiștilor români din Grecia. Concluziile
Ministerul de Externe anunță că ambasadorul României la Atena a avut o discuție cu ministrul grec de Externe despre situația românilor care își petrec sau intenționează să-și petreacă vacanța pe teritoriul acestei țări. Diplomatul român a transmis că este important ca autoritățile elene să comunice de o manieră transparentă și predictibilă măsurile pe care le adoptă în contextul epidemiei de coronavirus, astfel încât românii să-și poată organiza vacanțele în cunoștință de cauză. Discuția a avut loc după demersuri pe aceeași temă făcute chiar și la nivel de ministru de Externe. MAE amintește că, începând din 15 iulie, românii care vor să intre în Grecia, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, trebuie să prezinte, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, și un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte. MAE avertizează, totodată, că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi infectări cu coronavirus ce vor fi înregistrate pe parcurs.
MAE: Ambasadorul României la Atena, discuții cu ministrul de Externe elen despre românii care își petrec vacanțele în Grecia
Ministerul de Externe informează că ambasadorul României la Atena a discutat cu ministrul de Externe elen despre situația românilor care își petrec vacanțele în Grecia sau care plănuiesc să facă acest lucru.
„Ambasadorul român a subliniat importanța unei comunicări transparente a măsurilor adoptate de către autoritățile elene în contextul pandemiei de COVID-19 și, implicit, asigurarea unei predictibilități a adoptării și implementării acestora, astfel încât cetățenii români să își poată organiza, în cunoștință de cauză, eventualele sejururi turistice în Grecia, cu înțelegerea abordării epidemiologice generate de actuala pandemie și a măsurilor necesare pentru a preveni inclusiv contaminarea turiștilor străini”, a transmis MAE, printr-un comunicat.
Ministerul precizează că, anterior, au avut loc și alte demersuri similare, inclusiv la nivel de ministru de Externe.
Totuși, MAE ține să-i avertizeze pe români că autoritățile de la Atena pot oricând să modifice fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul lor, în funcție de numărul de noi infectări cu coronavirus ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Românii care vor să intre în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas trebuie să prezinte un test COVID-19 cu rezultat negativ
În acest context, Ministerul de Externe le amintește românilor că, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte. Testele obligatoriu trebuie făcute la centre acreditate.
„Totodată, cu privire la cetățenii români care aleg să efectueze testele moleculare pentru infecția cu COVID-19 în Bulgaria în vederea folosirii acestora pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene pe cale rutieră prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas, MAE subliniază că aceste persoane vor fi sub incidența prevederilor legislației bulgare în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, cetățenii români care în urma acestor testări sunt confirmați cu COVID-19 sunt supuși măsurilor aplicabile pe teritoriul acestui stat, inclusiv plasare în carantină sau auto-izolare”, a mai transmis Ministerul român de Externe, în comunicat.