MAE: Acordul de asistenţă tehnică şi financiară cu Republica Moldova a ieșit din vigoare / Maia Sandu: 60 de milioane de euro, nevalorificate pentru că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze al 6-lea Protocol Adițional

MAE: Acordul de asistenţă tehnică şi financiară cu Republica Moldova a ieșit din vigoare / Maia Sandu: 60 de milioane de euro, nevalorificate pentru că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze al 6-lea Protocol Adițional
Foto: facebook.com/maia.sandu

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat duminică, printr-un comunicat de presă, că Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabilîn valoare de 100milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a acuzat că peste 60 de milioane de euro au rămas nevalorificate pentru că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară a ieșit din vigoare

”Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și R. Moldova.

România a depus eforturi susținute pentru îmbunătățirea și extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea și intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiționale. Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat”, se arată în comunicatul de presă al MAE român.

MAE:România își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord

Reprezentanții diplomației române precizează astfel că, în ciuda demersurilor repetate ale autorităților de la București, „Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus”.

În plus, reprezentanții Executivului moldovean auinvocat și faptul că ”Guvernul interimaral R. Moldovanu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilorvizândîncheierea Acordului”, mai precizează MAE.

Astfel, s-a ajuns la situația ieșirii din vigoare a acordului. Cu toate acestea, autoritățile române și-au exprimat diposnibilitatea pentru încheierea unui nou acord ”care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice”.

Maia Sandu:Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important

În acest context, o reacție a venit și din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta precizează că s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului din cauza refuzului Guvernului de a face demersuri pentru continuarea acestuia.

Maia Sandu anunță că Republica Moldova își dorește continuarea discuțiilor cu România pentru un nou program de asistență.

”Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament.

Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a transmis Maia Sandu.

MAE român anunță că Acordul de asistenţă tehnică şi financiară cu Republica Moldova a ieșit din vigoare. Maia Sandu: 60 de milioane de euro, nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze al 6-lea Protocol Adițional

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:19 - Un român, capul unei rețele care transporta migranţi / Autorităţile au identificat peste 140 de migranţi proveniţi din statele non-UE / Ancheta, în colaborare cu autoritățile bulgare
17:02 - Doi frați din Mureș, cercetați după ce l-au bătut pe colegul de clasă al unuia dintre ei. Motivul bizar care a stat la baza conflictului
16:54 - Lidia Buble a fost înșelată de iubitul ei! Artista a povestit abia acum totul! Cine era, de fapt, amanta bărbatului: „Am avut un mare șoc”
16:53 - Ursula von der Layen, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta / Roberta Metsola: Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică (VIDEO, FOTO)
16:34 - Felix Cozma (PSD), după ce a început votul în diaspora: Este foarte important că s-a creat posibilitatea să se voteze mai multe zile pentru că așa nu vom mai avea situații cum au existat la alte alegeri, să nu ajungă toată lumea la vot (VIDEO)
16:32 - Ninsorile au dat peste cap Europa. Traficul rutier și feroviar a fost perturbat, iar zeci de oameni răniți
16:31 - Un bărbat a fost legat cu bandă adezivă de ceilalți pasageri ai unui avion. Intenționa să deschidă ușa aeronavei
16:24 - Nevăzători alungați cu urlete și amenințări din biserică, pentru că erau însoțiți de câinele ghid: „Ăsta e javră, câine. Dă-l dracu afară!”. Ce spune Arhiepiscopia Bucureștilor
16:05 - Ovidiu Cîmpean (PNL), despre aderarea completă la Schengen: “Ciolacu încearcă să facă un joc de imagine. Decizia de a elimina veto-ul Austriei a fost luată în urma întâlnirii lui Nicolae Ciucă, la Viena, cu Nehammer” (VIDEO)
15:57 - WhatsApp introduce o nouă funcție. Mesajele vocale vor fi transcrise