CORONAVIRUS | Madagascar: Amestecul pe bază de plante atrage cererea din toată Africa, în ciuda avertismentului OMS

Publicat: 08 05. 2020, 23:14
Foto: Hepta

Madagascarul scoate la vânzare „vindecarea” autoproclamată pe bază de plante pentru pandemia de coronavirus, iar mai multe țări din Africa au dat deja ordine de achiziție, în ciuda avertismentelor Organizației Mondiale a Sănătății că eficacitatea sa nu este dovedită .

Luna trecută, președintele Andry Rajoelina a lansat remediul într-o conferință de presă, bând dintr-o sticlă umplut cu un lichid chihlimbar, despre care a spus că a vindecat deja două persoane.

Vineri, o delegație din Tanzania a ajuns în Madagascar pentru a-și ridica lotul.

OMS, avertisment despre ceaiul care ar vindeca persoanele de Covid-19

Tonicul, bazat pe planta Artemisia annua, care are proprietăți anti-malariene, nu a fost supus niciunei testări științifice recunoscute la nivel internațional. În timp ce președintele Madagascarului și-a extras virtuțile, OMS a avertizat că trebuie testată pentru eficacitate și efecte secundare.

Madagascar a oferit mii de sticle de „COVID-19 Organics”, dezvoltate de către Institutul Malagasy de Cercetare Aplicată de stat.

Tanzania, Guineea Ecuatorială, Republica Centrafricană, Republica Congo și Republica Democrată Congo, Liberia și Guinea Bissau au primit deja mii de doze de COVID-19 Organics gratuit.

Un consilier juridic din biroul președintelui a declarat miercuri pentru Reuters că Madagascar va începe acum să vândă remediul, care poate fi cumpărat pe piața internă pentru aproximativ 40 de centi americani pe sticlă.

„Acest remediu poate fi pus pe piață”, a declarat, miercuri, Marie Michelle Sahondrarimalala, directorul studiilor juridice la Președinție, care a adăugat că „Madagascar a primit deja comenzi de la autoritățile statului din alte țări, dar și de la persoane private”.

Șefii din alte țări africane au spus că fac comenzi.

Compușii izolați extrași din Artemisia sunt eficienți în medicamentele pentru malarie, a menționat OMS, însă planta în sine nu poate trata malaria.

Matshidiso Moeti, șeful OMS din Africa, a declarat că este preocupat de persoanele care beau produsul și cred că sunt imune la COVID-19. Acestea se angajează într-un comportament riscant, potrivit oficialului.

„Suntem îngrijorați de faptul că prezentarea acestui produs ca o măsură preventivă ar putea face oamenii să se simtă în siguranță”, a spus ea.

Guinea Bissau, peste 16 mii de doze

Guinea Bissau a primit peste 16.000 de doze pe care le distribuie celorlalte 14 națiuni din Africa de Vest. Ministrul informațiilor adjunct al Liberiei, Eugene Farghon, a declarat săptămâna aceasta că nu există un plan de testare a remediului înainte de distribuire.

„Acesta va fi folosit de liberieni”, a spus el, menționând că OMS nu a testat alte remedii populare locale.

Ulterior a adăugat că „Madagascarul este o țară africană … Prin urmare, vom proceda ca națiune africană și vom continua să folosim ierburile noastre africane”.

Până joi, Madagascar a avut în total 225 de cazuri coronavirus confirmate, 98 de recuperări și niciun deces.

Numărul persoanelor infectate a depășit trei milioane la nivel global

La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, se apropie de patru milioane de cazuri.

Mai precis, peste 3.900.000 de persoane au fost testate pozitiv.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 274.000, iar peste 1.3 milioane de oameni s-au recuperat.