Emmanuel Macron, președintele Franței, i-a spus lui Shinzo Abe, premierul Japoniei, că este îngrijorat de condițiile pe care le are în închisoare Carlos Ghosn, fostul președinte al alianței dintre Renault și Nissan acuzat de multiple fraude financiare, relatează Bloomberg.
„Tot ce spun este că am impresia că detenția (n.r. – lui Ghosn) este prea îndelungată și prea grea, și i-am zis și lui Abe acest lucru. Sunt pur și simplu îngrijorat de situația unui cetățean francez care merită condiții de minimă decență”, a spus președintele francez în Cairo, făcând referire la o convorbire pe care a avut-o cu premierul japonez.
Părerea lui Macron vine la doar câteva zile după ce Ghosn a renunțat la poziția de director executiv al celui mai mare producător de mașini din Franța și la două luni după ce Nissan l-a dat afară. În aceste condiții, alianța dintre cele două companii paresă aibă un viitor incert.
Renault l-a numit în fruntea sape Jean-Dominique Senard, directorul Michelin. Astfel, liderul de la Elysee a sugerat că Nissan ar trebui să facă același lucru pentru binele alianței.
Macron riscă acum să fie văzut ca intervenind în sistemul judiciar din Japonia, dat fiindcă declarațiile sale au fost publice și au făcut înconjurul presei internaționale. Yoshihide Suga, un secretar din cancelaria japoneză, le-a spus reporterilor, luni, că, între timp, se parcurg pașii pentru investigarea lui Ghosn.
„Procedura se desfășoară conform procedurilor legale de către niște autorități de anchetă foarte independentă”, a spus Suga, care a spus că cele două companii trebuie să se pună de acord în ceea ce privește noua numire de la Nissan, respingând orice intervenție guvernamentală în acest sens.
Ghosn se află în custodia autorităților japoneze încă din 19 noiembrie, atunci când a fost arestat la Tokyo. Acesta este acuzat că și-ar fi sub-declarat veniturile de la Nissan, precum și că și-ar fi transferat pierderile financiare către companie. Fostului director Nissan i s-a respins, în repetate rânduri, cererea de ieșire pe cauțiune, din cauză că procurorii consideră că există un mare risc ca acesta să fugă. Ghosn susține că ar fi nevinovat, în timp ce avocații săi au afirmat că acesta ar putea rămâne în custodie până la șase luni, în așteptarea procesului.
Publicația notează că intervenția lui Macron în afacerile companiilor se datorează, în principal, din cauza controlului pe care îl are Guvernul francez asupra Renault. Executivul deține 15% din companie și are drepturi extinse de vot, în timp ce producătorul francez de automobile deține, la rândul său, 43% din drepturile de vot ale Nissan, dându-i astfel liderului francez o influență indirectă în deciziile care privesc producătorul japonez.