Criticii lui Macron spun că planul său de „rearmare demografică” transferă vina asupra femeilor, în timp ce politicile sale sociale îngreunează viața părinților.
Potrivit guvernului francez, Franța se confruntă cu o provocare uriașă. Rata natalității este în scădere de un deceniu, dar în 2023 a scăzut cu 7% față de anul precedent.
Ca răspuns, președintele, Emmanuel Macron, a anunțat un plan pentru ceea ce el numește „rearmare demografică”, inclusiv teste de fertilitate pentru cei în vârstă de 25 de ani.
Pe lângă retorica războinică care tratează o rată ridicată a natalității ca pe o modalitate prin care Franța poate concura la nivel internațional, aceasta discuție despre corpurile oamenilor ca parte a unui plan național a indignat o bună parte din populație. Mai ales că Macron însuși nu are copil.
Numărul persoanelor care încep să plănuiască să aibă copii la 25 de ani este extrem de scăzut; vârsta medie la care femeile franceze nasc este de 31 de ani.
În loc să încurajeze prejudecățile cu privire la scăderea fertilității și să impună teste persoanelor care nici măcar nu se gândesc să aibă copii, președintele ar trebui să se întrebe dacă oamenii care sunt capabili să aibă copii și care chiar vor asta își pot permite să întrețină mai mulți copii.
Rata actuală de fertilitate a Franței este de 1,7 copii per femeie, dar o privire atentă asupra sondajelor privind aspirațiile oamenilor este revelatoare: marea majoritate consideră că configurația ideală a familiei este să aibă doi copii.
Și mai mulți oameni ar prefera să aibă trei decât unul. Deci amenii ar dori să aibă mai mulți copii decât au în prezent; nu există nicio dovadă că nu fac acest lucru din cauza nivelului lor de fertilitate.
Concentrarea pe biologie mai degrabă decât pe contextul politic în care oamenii decid dacă pot sau nu pot planifica un viitor pentru copii este o denaturare.
Insecuritatea economică combinată cu deteriorarea severă a serviciilor publice, inclusiv a spitalelor și școlilor, spun criticii că sunt motivele din spatele scăderii demografice.
Declarațiile lui Macron se apropie de cele ale Giorgia Meloni, premierul de extremă dreapta al Italiei. Recent, ea a făcut din creșterea ratei natalității „italiane” o datorie patriotică pentru a compensa „înlocuirea etnică”, care nu este altceva decât o modalitate codificată de a încuraja o agendă de supremație albă.