Macron și von der Leyen se vor întâlni cu Xi Jinping, pentru a încerca să salveze relația comercială din ce în ce mai tensionată dintre UE și China

Macron și von der Leyen se vor întâlni cu Xi Jinping, pentru a încerca să salveze relația comercială din ce în ce mai tensionată dintre UE și China
Cei doi lideri reprezintă două "direcții destul de diferite de gândire europeană privind China", sursă foto: captură YT

Președintele francez și șefa Comisiei Europene vor fi întâmpinați joi la Beijing de președintele chinez. Călătoria lor comună este cea mai recentă dintr-un efort vizibil al liderilor europeni de a se angaja în relația cu China, marcată de vizitele cancelarului german Olaf Scholz și ale premierului spaniol Pedro Sánchez în ultimele luni.

Oricât de independentă ar dori UE să devină, China rămâne cel mai mare partener comercial al său

La fel ca aceștia, Macron și von der Leyenwill vor încerca să pună la punct relația comercială din ce în ce mai tensionată dintre Uniunea Europeană și China, cel mai mare partener comercial al său.

Observatorii europeni se așteaptă ca ei să lucreze ca o echipă. Dacă președintele francez pare că a găsit „puncte de convergență cu propunerile chinezești” privind încheierea războiului din Ucraina, von der Leyen a ținut un discurs în care l-a criticat pe Xi Jinping pentru că și-a menținut prietenia cu Putin.

Într-o referire la planul de pace în 12 puncte al Chinei, ea a subliniat că orice plan care consolidează anexările rusești este „pur și simplu neviabil”.

De asemenea, ea a promovat conceptul de decuplare de China, în care Europa și-ar diversifica sursele de comerț și și-ar proteja comerțul și tehnologia.

Cei doi lideri reprezintă două „direcții destul de diferite de gândire europeană privind China”,a declarat Andrew Small, membru senior al think-tank-ului German Marshall Fund. Iar von der Leyen se află în China la invitația lui Macron.

Statele membre mențin relații de diferite grade de apropiere cu China, UE nu a ajuns încă la un consens clar cu privire la modul în care să se ocupe de Beijing.

Unele, precum Franța și Germania, sunt mai dornice să păstreze legăturile comerciale, în timp ce altele, în special statele din fostul bloc sovietic, își doresc să fie mai dure cu China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`