A venit la putere fiind văzut drept marea speranţă a politicii europene care va reforma Uniunea Europeană, dar este aproape să fie dărămât de un scandal ce părea banal la început dar riscă să capete proporţii care să îi compromită întreagă preşedinţie.
Totul a pornit după ce una din gărzile sale de corp, Alexandre Benalla, a fost surpris lovind mai multe persoane în timpul protestelor de pe 1 mai. În ciuda faptului că misiunea acestuia era de a observa acţiunea poliţiei, Benalla era dotat cu un vizor şi o cască a poliţiei.
La câteva zile dupa incident, Benalla a fost suspendat din poziţie, dar nu a fost demis decât după ce a fost indentificat de ziarul Le Monde, iar reacţia preşedintelui Macron în tot acest scandal i-a adus critici extrem de importante.
„Macron se comportă ca un copil, nu ca un om de stat”, le-a spus Thomas Guenole, analist politic la Sciences Po, celor de la CNBC. „Imaginea de lider puternic, creată de Macron, a fost avariată de refuzul acestuia de a confrunta presa şi rivalii cu privire la acest subiect”, a completat acesta.
Analistul a mers şi mai departe şi a comparat scandalul din Franţa cu Watergate din Statele Unite din anii ’70 care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon, afirmând că nu scandalul este problema ci felul în care a reacţionat Macron pus într-o situaţie ingrată.
Acest scandal nu este primul incident care pune la îndoială abilităţile de lider ale preşedintelui. Alte astfel de evenimente au fost construirea unei piscine la reşedinţa prezidenţială de pe malul Mării Mediteraneene, mustrarea publică a unui adolescent care i s-a adresat printr-o poreclă şi prelegerea pe care a ţinut-o unui muncitor despre importanţa muncii din greu.
Sondajele arată că opinia publică nu e de partea lui Macron, acuzat că nu înţelege problemele populaţiei, scandalurile din ultima aducând un nou val de critici preşedintelui francez.