Macron l-a numit premier al Franței pe Michel Barnier, fostul negociator al UE pentru Brexit, după aproape două luni de criză politică

Macron l-a numit premier al Franței pe Michel Barnier, fostul negociator al UE pentru Brexit, după aproape două luni de criză politică
Michel Barnier, prim-ministru al Franței și fost negociator-șef al UE pentru Brexit. Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Președintele Emmanuel Macron l-a desemnat pe Michel Barnier, fost negociator-șef al UE pentru Brexit, în poziția de prim-ministru al Franței, a anunțat Palatul Elysee, joi, punând capăt celor aproape două luni de căutare în care activitatea guvernamentală a fost paralizată, relatează Politico.

Macron l-a numit premier al Franței pe Michel Barnier

Barnier a avut patru mandate de ministru al Franței și două de comisar european înainte de a deveni negociatorul-șef al blocului comunitar pentru Brexit în 2016. Politicianul, un conservator din rândurile Les Republicains, este cunoscut la Bruxelles, însă mai puțin pe plan intern.

„Această nominalizare vine după un ciclu de consultări fără precedent și, în lumina îndatoririlor sale constituționale, președintele s-a asigurat că prim-ministrul și guvernul său vor avea cele mai stabile condiții posibile”, afirmă Palatul Elysee, joi, într-un comunicat de presă.

Barnier va începe acum sarcina grea de a forma un guvern care să reziste în fața unui legislativ francez profund divizat. Alegerile anticipate din această vară au produs un parlament fracționat, cu alianța de stânga Noul Front Popular câștigând cele mai multe mandate, dar fără să își asigure majoritatea absolută.

Președintel Franței refuzase să o desemneze premier pe candidata stângii

Macron a refuzat să o numească premier pe candidata alianței de stânga, Lucie Castets, argumentând că nu este în măsură să guverneze în condiții de stabilitate.

Președintele Franței era tot mai presat să desemneze un prim-ministru pentru depășirea impasului, în condițiile în care vacanța de vară s-a încheiat, iar termenul pentru deschiderea discuțiilor cu privire la bugetul din 2025 este tot mai aproape.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`