Macron consideră că s-au făcut progrese după întâlnirea cu Putin și îndeamnă la calm pentru dezamorsarea situației

Macron consideră că s-au făcut progrese după întâlnirea cu Putin și îndeamnă la calm pentru dezamorsarea situației
Macron consideră că s-au făcut progrese după întâlnirea cu Putin și îndeamnă la calm pentru dezamorsarea situației Foto: Hepta - Abaca Press / Stephane Lemouton / Bestimage

Președintele francez Emmanuel Macron, primul lider al unei mari puteri occidentale care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când Rusia a adunat trupe în apropierea Ucrainei, a declarat marți că este de părere că pot fi luate măsuri pentru detensionarea crizei și a cerut tuturor părților să rămână calme, informează Reuters.

Macron, care, spre deosebire de liderii americani și britanici, a minimizat probabilitatea ca Rusia să-și invadeze în curând vecinul, a plecat marți de la Moscova la Kiev în încercarea de a media o înțelegere și de a evita războiul.

Președintele francez nu a avut progrese de anunțat, dar Macron consideră că discuțiile sale au contribuit la prevenirea escaladării crizei. El a spus că nu s-a așteptat „o secundă” ca Putin să facă concesii.

Concluziile întâlnirii cu Zelenski

Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-au spus că s-au angajat să respecte principiile unui acord de pace din 2014, a spus Macron, adăugând că acest acord, cunoscut sub numele de acordurile de la Minsk, a oferit o cale de rezolvare a disputelor lor în curs.

„Această determinare comună este singura modalitate care ne permite să creăm pacea, singura modalitate de a crea o soluție politică viabilă”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu Zelenski.

„Calmul… este esențial din partea tuturor părților atât în declarații, cât și în fapte”, a spus Macron, lăudându-l pe Zelenski pentru „calmitatea” pe care el și poporul ucrainean o arată în timp ce Rusia adună peste 100.000 de soldați, tancuri și arme la granițele Ucrainei.

Zelenskiy a spus clar că este sceptic cu privire la orice asigurări pe care Macron le-ar fi primit de la Putin. „Nu prea am încredere în cuvinte, cred că fiecare politician poate fi transparent făcând măsuri concrete”, a spus el.

Rusia își încordează mușchii pe Marea Neagră

Moscova neagă orice plan de invadare, dar caută concesii majore de la NATO.

Cererile includ promisiunea de a nu dispune de rachete în apropierea granițelor Rusiei, reducerea infrastructurii NATO și interzicerea aderării Ucrainei la alianță.

Rusia a efectuat un exercițiu militar marți, când trei nave de război au ajuns în Marea Neagră, din Marea Mediterană, folosindu-se de o strâmtoare a Turciei, care este membru NATO.

Surse turce au spus că se așteaptă ca alte trei să treacă prin Bosfor miercuri, în ceea ce agenția de știri rusă Interfax a raportat ca un exercițiu planificat în prealabil.

Unitatea europeană în fața Rusiei

Macron a zburat mai târziu la Berlin pentru întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz. Într-o declarație alături de Macron înainte de începerea discuțiilor, Scholz le-a spus reporterilor: „Obiectivul nostru comun este de a preveni un război în Europa”.

„Evaluarea noastră a situației este unită, la fel ca și poziția noastră în această privință: orice alt atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este inacceptabil și va avea consecințe de amploare pentru Rusia – din punct de vedere politic, economic și geo-strategic”, a adăugat el.

Macron și Scholz s-au întâlnit și la Berlin cu președintele polonez Andrzej Duda. Președinția franceză a declarat că, după discuții, cei trei lideri și-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei.

Întâlnirea a ilustrat în continuare convergența europeană asupra unei „abordări asumate și exigente” față de Rusia, a adăugat președinția franceză.

Șeful NATO Jens Stoltenberg, întrebat într-un interviu pentru CNN despre probabilitatea unei invazii ruse, a spus: „Nu există nicio certitudine, dar ceea ce vedem este o acumulare militară continuă cu tot mai multe forțe… Timpul de avertizare scade și riscul unui atac crește.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)