Președintele francez Emmanuel Macron, primul lider al unei mari puteri occidentale care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când Rusia a adunat trupe în apropierea Ucrainei, a declarat marți că este de părere că pot fi luate măsuri pentru detensionarea crizei și a cerut tuturor părților să rămână calme, informează Reuters.
Macron, care, spre deosebire de liderii americani și britanici, a minimizat probabilitatea ca Rusia să-și invadeze în curând vecinul, a plecat marți de la Moscova la Kiev în încercarea de a media o înțelegere și de a evita războiul.
Președintele francez nu a avut progrese de anunțat, dar Macron consideră că discuțiile sale au contribuit la prevenirea escaladării crizei. El a spus că nu s-a așteptat „o secundă” ca Putin să facă concesii.
Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-au spus că s-au angajat să respecte principiile unui acord de pace din 2014, a spus Macron, adăugând că acest acord, cunoscut sub numele de acordurile de la Minsk, a oferit o cale de rezolvare a disputelor lor în curs.
„Această determinare comună este singura modalitate care ne permite să creăm pacea, singura modalitate de a crea o soluție politică viabilă”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu Zelenski.
„Calmul… este esențial din partea tuturor părților atât în declarații, cât și în fapte”, a spus Macron, lăudându-l pe Zelenski pentru „calmitatea” pe care el și poporul ucrainean o arată în timp ce Rusia adună peste 100.000 de soldați, tancuri și arme la granițele Ucrainei.
Zelenskiy a spus clar că este sceptic cu privire la orice asigurări pe care Macron le-ar fi primit de la Putin. „Nu prea am încredere în cuvinte, cred că fiecare politician poate fi transparent făcând măsuri concrete”, a spus el.
Moscova neagă orice plan de invadare, dar caută concesii majore de la NATO.
Cererile includ promisiunea de a nu dispune de rachete în apropierea granițelor Rusiei, reducerea infrastructurii NATO și interzicerea aderării Ucrainei la alianță.
Rusia a efectuat un exercițiu militar marți, când trei nave de război au ajuns în Marea Neagră, din Marea Mediterană, folosindu-se de o strâmtoare a Turciei, care este membru NATO.
Surse turce au spus că se așteaptă ca alte trei să treacă prin Bosfor miercuri, în ceea ce agenția de știri rusă Interfax a raportat ca un exercițiu planificat în prealabil.
Macron a zburat mai târziu la Berlin pentru întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz. Într-o declarație alături de Macron înainte de începerea discuțiilor, Scholz le-a spus reporterilor: „Obiectivul nostru comun este de a preveni un război în Europa”.
„Evaluarea noastră a situației este unită, la fel ca și poziția noastră în această privință: orice alt atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este inacceptabil și va avea consecințe de amploare pentru Rusia – din punct de vedere politic, economic și geo-strategic”, a adăugat el.
Macron și Scholz s-au întâlnit și la Berlin cu președintele polonez Andrzej Duda. Președinția franceză a declarat că, după discuții, cei trei lideri și-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei.
Întâlnirea a ilustrat în continuare convergența europeană asupra unei „abordări asumate și exigente” față de Rusia, a adăugat președinția franceză.
Șeful NATO Jens Stoltenberg, întrebat într-un interviu pentru CNN despre probabilitatea unei invazii ruse, a spus: „Nu există nicio certitudine, dar ceea ce vedem este o acumulare militară continuă cu tot mai multe forțe… Timpul de avertizare scade și riscul unui atac crește.”