Macron anunță începerea antrenamentelor pentru piloții ucraineni: „Trebuie să începem acum”

Macron anunță începerea antrenamentelor pentru piloții ucraineni: „Trebuie să începem acum”
Zelenski, primit la Paris de Macron și Scholz: "Vom fi alături de Ucraina până la victorie", sursă foto: captură YT

Piloții ucraineni vor fi antrenați de aviația franceză, care și-a luat angajamentul de a sprijini în continuare armata ucraineană în contraofensiva împotriva Rusiei, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, conform Știrilor Pro Tv.

La o zi după ce Zelenski a fost în vizită la Paris, Macron a anunțat la postul TF1 că piloții ucraineni vor fi antrenați în Franța „începând de acum”, transmite news.ro.
„Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum”, a declarant, luni, Emmanuel Macron.

Franța nu trimite avioane Ucrainei

Chiar dacă antrenamentele sunt pe cale de a începe, Macron nu a anunțat pe ce aeronave se vor desfășura acestea, dar a precizat că nu va trimite avioane în Ucraina, cel puțin nu acum.
„Pentru moment, începem cu antrenamentele. În orice caz, ar fi o discuţie teoretică (să trimitem avioane). Trebuie să începem antrenamentele acum”, a insistat el.
În ianuarie, când se discuta despre trimiterea avioanelor în Ucraina, Macron a spus că „nimic nu este exclus”.

Ajutor pentru Ucraina

Acest nou sprijin acordat Ucrainei se încadrează în schema globală a ajutorului acordat de Paris Kievului. „Franţa are în continuare aceeaşi poziţie: să ajute Ucraina să reziste, iar acum miza este mare. Pentru că succesul acestei contraofensive va fi decisiv pentru capacitatea de a construi o pace durabilă”, a punctat Macron.

Șeful statului francez a anunțat și că va trimite muniție în Ucraina, mai exact, rachete cu o rază de acțiune care să permită țării să își desfășoare contraofensiva. „Nu vom livra arme care ar permite (Ucrainei) să ajungă pe teritoriul rusesc„, a precizat Macron, potrivit CNN.
Macron a mai menționat că a discutat cu Zelenski și despre trimiterea pieselor de schimb, dar și despre asigurarea instruirii tehnice pentru „repararea vehiculelor şi armelor” deja trimise de Franţa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare