„Mă pregătesc pentru ce e mai rău”: Tinerii din Beirut încearcă să se adapteze vieții într-un oraș tot mai gol și distrus

„Mă pregătesc pentru ce e mai rău”: Tinerii din Beirut încearcă să se adapteze vieții într-un oraș tot mai gol și distrus
Sursa foto: Hepta / @Sputnik / Mikhail Alaeddin

În unele părți ale orașului Beirut, la nord de Dahiyeh, magazinele, barurile și restaurantele rămân deschise, dar uneori cu un program limitat, deoarece oamenii încearcă să mențină un sentiment de normalitate și să spere într-o încheiere rapidă a conflictului.

Cei care au putut, au fugit din țară de tot

În altă parte, drumurile care sunt în mod normal înfundate sunt acum goale, mulți dintre șoferi plecând spre munții din jurul Beirutului. Un manager de sală de sport din cartierul Achrafiyeh s-a plâns că a pierdut peste 100 de membri ai bazei sale de clienți, deoarece majoritatea au plecat în alte zone ca măsură de precauție, în timp ce cei care au putut au fugit complet din țară.

„Cartierul se golește; o mulțime de oameni din clasa medie și superioară au plecat în nordul Libanului sau în munți”, a spus Mansour Aziz, citat de The Guardian, proprietarul restaurantului și barului Mezyan din inima cartierului Hamra din vestul Beirutului, un loc cunoscut de mult pentru viața de noapte plină de viață.

Încasările au scăzut cu aproape 80% în ultimul an, deoarece oamenii au rămas acasă pentru a urmări cu teamă știrile despre războiul Israelului din Gaza, temându-se de ce s-ar putea întâmpla în Liban, a spus el.

„Dar acum, cu acest atac recent, situația este foarte tensionată”, a spus el. „Lucrurile s-au schimbat – și, evident, oamenii nu au chef să iasă.”
El a adăugat: „Mă pregătesc pentru ce e mai rău – se vorbește despre rezervele de alimente afectate. Mulți dintre marii furnizori de carne și legume sunt fermieri din sud și din Bekaa, așa că dacă aceste linii sunt tăiate și fermierii fug, cum va ajunge mâncarea la noi?”

Clădirile școlilor publice din toată țara au fost transformate în adăposturi improvizate

Sentimentul unei noi realități s-a accentuat duminică când ministrul educației libanez, Abbas Halabi, a amânat și mai mult noua dată de începere a anului școlar până la 4 noiembrie, invocând „riscurile de securitate” din cauza atacurilor aeriene israeliene.

Clădirile școlilor publice din toată țara au fost acum transformate în adăposturi improvizate care găzduiesc peste 1 milion de strămutați din sudul Libanului și Beirut, iar oficialii ONU au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că aproape 900 dintre aceste adăposturi sunt acum pline.
Școlile private și universitățile încearcă să își dea seama dacă pot trece la cursuri online sau vor fi nevoite să închidă de tot școala.

Semestrul universitar urma să înceapă în ziua de la sfârșitul lunii septembrie în care un val de atacuri aeriene israeliene asupra sudului Libanului a ucis 492 de persoane și a rănit 1.645, dar a fost amânat cu o săptămână. Odată cu decizia ministrului educației de a amâna până la începutul lunii noiembrie, nimeni nu este sigur când s-ar putea relua cursurile, având în vedere daunele aduse campusului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`