„M-am simțit ca într-un film apocaliptic”: Locuitorii orașului islandez evacuat din cauza vulcanului activ nu sunt siguri că se vor mai întoarce vreodată la casele lor

„M-am simțit ca într-un film apocaliptic”: Locuitorii orașului islandez evacuat din cauza vulcanului activ nu sunt siguri că se vor mai întoarce vreodată la casele lor
„M-am simțit ca într-un film apocaliptic”: Locuitorii orașului islandez evacuat din cauza vulcanului activ nu sunt siguri că se vor mai întoarce vreodată la casele lor, sursă foto: captură YT

Cei 3.800 de locuitori din Grindavík au lăsat în urmă case, locuri de muncă și școli. Unii spun că frica îi va împiedica să se întoarcă vreodată, dar alții sunt hotărâți să se întoarcă, atunci când lucrurile vor deveni clare.

S-a auzit de parcă un leu ieșea din pământ

Sólný Pálsdóttir încearcă în zadar să imite sunetul auzit de sub casa ei înainte să fugă vineri seara. „S-a auzit de parcă venea un animal mare venind, ca un leu – și bineînțeles că am mai văzut și cum se cutremură pământul”, spune ea.

După ce a trăit cu săptămâni de cutremure nocturne și trei ani de erupții vulcanice, Sólný plănuise să gătească o cină liniștită pentru fiul ei și nora ei, însărcinată. Dar când femeia de 53 de ani a auzit acel sunet, a știut că era timpul să plece.

Toți cei 3.800 de locuitori ai orașului islandez Grindavík urmau să fie evacuați în acea noapte. „Am avut o senzație foarte rea”, spune Sólný. „M-am născut în Grindavík și m-am obișnuit cu cutremure de când eram mică, dar asta era altceva. Toți cei care au fost acolo știau.”

Totul a început pe 25 octombrie cu un „roi seismic” centrat pe Sundhnúk, o fisură la 3-5 km sub Grindavík. Nu se știe nici acum exact unde va erupe magma, dar în acest moment pare cel mai probabil că își va face drum de-a lungul unui crater din oraș, conform lui Marc Reichow, geolog la Universitatea din Leicester.

Cu toate acestea, nimeni nu știe exact când se va întâmpla asta.

sursă foto: captură YT

Mulți dintre locuitorii din Grindavík au crezut că se vor întoarce acasă a doua zi. Dar apariția unor fisuri uriașe în mijlocul drumului și a caselor deteriorate i-a făcut să realizeze că întoarcerea lor se va putea întâmpla peste foarte mult timp – asta dacă se va mai pune porblema.
Unii oameni spun că nu s-ar putea întoarce, chiar dacă se va considera zonă în siguranță, de teama ca amenințarea să nu revină.

Alții, în ciuda traumei lor, sunt hotărâți să se întoarcă înapoi. Mulți sunt în stare de șoc, fiind nevoiți să-și abandoneze casele și, în multe cazuri, locurile de muncă, atât de brusc.

Locuitorilor li s-a permis să se întoarcă pentru intervalele alocate de cinci minute – cronometrate de un oficial în așteptare – pentru a-și mai recupera din lucrurile esențiale și amintiri.

Mulți rezidenți nu vor avea unde să meargă deloc, în special membrii comunității de imigranți a orașului, spune directorul bibliotecii Grindavík, Andrea Ævarsdóttir. Ea cunoaște mai multe familii poloneze care au părăsit deja Islanda.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)