Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, a îndemnat Armenia și Azerbaidjan să caute o soluție diplomatică pentru conflictul din Nagorno-Karabah, în contextul în care luptele din interiorul și din împrejurimile enclavei montane intră au intrat marți în a doua lună, sfidând armistițiul intermediat de SUA, transmite Reuters.
Armenia a recunoscut în timpul nopții că forțele regiunii Nagorno-Karabah s-au retras dintr-un oraș strategic aflat între enclavă și granița iraniană, în ceea ce a părut să fie un câștig militar pentru Azerbaidjan.
Cele două tabere s-au acuzat reciproc, marți, de lovirea unor ținte din afara Nagorno-Karabah, în pofida armistițiului intermediat de Mike Pompeo în weekend. Șeful diplomației americane, aflat în India marți, a vorbit separat cu premierul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev, și i-a „presat pe lideri să se conformeze angajamentelor lor de a pune capăt ostilităților și de a căuta o soluție diplomatică”, a precizat Departamentul de Stat al SUA.
Marile puteri vor să evite un război extins, care ar putea atrage în scenă Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, și Rusia, care are un pact pentru apărare cu Armenia. În plus, conflictul pentru Nagorno-Karabah se desfășoară în apropiere de gazoductele care transportă petrol și gaz din Azerbaidjan către piețele internaționale.
Armenia a anunțat că nu se va retrage din teritoriul pe care îl vede ca fiind parte din patria sa istorică, subliniind totodată că populația din regiune are nevoie de protecție.
Ministerul apărării din regiunea controlată de etnici armeni Nagorno-Karabah susține că armata sa a înregistrat 1.009 decese de la momentul când au izbucnit luptele, în 27 septembrie. Azerbaidjan nu își dezvăluie victimele din rândul personalului militar. Rusia a estimat că în jur de 5.000 de persoane și-au pierdut viața în ciocniri.
Artsrun Hovhannisyan, oficial în Ministerul armean al Apărării, a anunțat luni seară că forțele de etnie armeană s-au retras din așezarea Gubadli aflată în sudul Nagorno-Karabah „pentru a evita pierderi inutile”, dar susținea că situația nu este una critică.
Cele două state au convenit asupra unui acord de încetare a focului, duminică, când miniștrii de Externe s-au întâlnit separat cu Mike Pompeo, la Washington. Cu toate acestea, armistițiul a avut un impact prea mic asupra luptelor din teren, la fel cum s-a întâmplat și cu înțelegerile intermediate anterior de Rusia.
Lupte localizate erau în desfășurare în mai multe zone ale liniei de front, marți, a anunțat ministerul apărării din Nagorno-Karabah, printr-un comunicat de presă. Ministerul azer al Apărării a descris luptele ca fiind concentrate în trei zone de pe linia de front.