Turismul excesiv duce la creșterea prețurilor asupra serviciilor de sănătate, gestionarea deșeurilor, aprovizionarea cu apă, iar locuitorii sunt cei care resimt aceste costuri.
Frustrările au izbucnit în mai multe orașe europene și au obligat autoritățile să ia măsuri, conform Adevărul.
Spania este țara europană în care efectele turismului excesiv se simt cel mai tare. Astfel, prețurile chiriilor au crescut foarte tare și în același timp este și o penurie a locuințelor. Spania este o țară renumită în rândul turiștilor, dar localnicii au început să se sature de ei.
În Malaga, locuitorii au lipit în centrul orașului autocolante pe pereți și uși în care le spun turiștilor ce părere au despre ei. „Asta a fost casa mea”, „ăsta a fost centrul orașului”, sunt unele dintre mesaje, dar sunt și altele mai răutăcioase.
Un locuitor a fost dat afară din casa în care locuia de mai bine de zece ani. Proprietarul nu a vrut să negocieze chiria pentru că voia să o închiriere în regim hotelier. Astfel, acest locuitor este inițiatorul mesajelor de pe autocolante.
În Insulele Cananre, unii localnici au ajuns să doarmă în mașini din cauza creșterii prețurilor locuințelor. Un raport al Ecologist în Action a arătat că circa 34% din populația locală, de 800.000 de persoane, este în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Un grup de activiști a inițiat greva foamei, fiind legată de cosntrucția a două noi hoteluri. Mai mult, zeci de mii de rezidenți au ieșit în stradă pentru a prostesta împotriva turismului excesiv. Pe pancartele acestora scria: „Oamenii trăiesc aici”, „Nu vrem să ne vedem insula murind” şi „Insulele Canare au limite și răbdarea oamenilor, de asemenea”.
Locuitorii au lipit chiar și indicatoare cu mesaje false precum „închis din cauza supraaglomerării”.
Și Veneția se confruntă cu turismul de masa, fiind mai multe locuințe destinate turiștilor decât rezidenților. De aceea, Veneția a introdus o taxă de 5 euro pentru turiștii de o zi.
Într-un sat din Austria, locuitorii au ridicat un gard pentru a împiedica turiștii să își facă poze, fiind frustați de zgomotul pe care îl făceau. Dar, acesta a fost eliminat din cauza multor reacții negative de pe rețelele de socializare și s-a montat o barieră în speranța că turiștii nu vor mai alese locul.
În Mallorca, vara trecută, activiștii au montat panouri de avertizare false pe plaje cu mesajele „meduze periculoase”, „căderi de pietre” sau apă de mare poluată cu ape uzate. Altele indicau faptul că plaja este închisă sau că este foarte departe, deși erau doar 100 de metri până acolo.
Dar, unele mesaje în catalană spuneau că nu căderea pietrelor este o problemă, ci turismul de masă.