Nu vin doar veşti negre din mult încercata Italie. Pe baza datelor statistice şi al trendului descendent de noi îmbolnăviri, italienii estimează să revină la normalitate în a doua sau a treia săptămână a lunii mai. Cum suntem cu trei săptămâni în urma Italiei în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului, dar şi cu date demografice şi sociale diferite, putem spera ca vara să nu ne fie în carantină.
Luna mai ar putea aduce în Italia eradicarea pandemiei estimează Institutul pentru Economie şi Finanţe Einaudi (EIEF), un centru universitar de cercetare din Roma, potrivit prestigioaseipublicaţiiCorriere della sera.
Pe baza datelor puse la dispoziţie de Protecţia Civilă, ceretătorii au făcut primele predicţii într-un moment când ţara este copleşită de doliu şi îngrijorare. La fel, în întreaga lume…
În a doua sau a treia săptămână din luna mai, undeva între 5 şi 16 ale lunii, COVID-19 ar putea fi eradicat din toată Italia.
Unele regiuni precum Veneto și Piedmont, pot ajunge la acest deziderat de 0 cazuri chiar în prima jumătate a lunii aprilie, estimează specialiştii EIEF. Informaţiile pot părea prea optimiste, dar calculele sunt făcute cu acurateţe, pe baza estimărilor zilnice şi a evoluţiei lor în timp, corelat cu rapoartele zilnice oferite de Protecţia Civilă.
Pe baza extrapolărilor, Veneto ajunge în ziua zero pe 14 aprilie, Lombardia pe 22 aprilie și Emilia-Romagna pe 28 aprilie. Pentru Lazio, datele indică 16 aprilie, cu câteva zile înainte de Calabria și Campania. Ultima este Toscana, regiunea în care curba se îndoaie mai lent, cu un prag programat pentru 5 mai. În prezent, modelul nu prevede datele pentru trei regiuni – Marche, Molise și Sardinia – deoarece baza de date este insuficientă.Proiectul de cercetare a fost realizat de profesorul Franco Peracchi (afiliat și la Universitatea Georgetown din SUA) și va fi revizuit și republicat în fiecare seară pe site-ul EIEF,după actualizările oficiale oferite la orele 19:00 (ora României).
Peracchi, avertizează însă populaţia cu privire la acurateţea datelor avute. „Trebuie menționat că numărul de cazuri în acest moment nu este egal cu numărul de persoane infectate, ci arată doar pecei cu rezultat pozitiv. Numărul celor infectaţi este probabil mai mare”, scrie cercetătorul. „În plus, proporția dintre cazurile pozitive și numărul de persoane infectate la un moment dat nu trebuie considerată constantă, deoarece criteriile și intensitatea testelor variază în timp și între regiuni”.
Dincolo de marjele de eroare, noile statistici oferă pentru prima oară speranţă Italiei şi întregii lumi. Da, există viaţă şi dincolo de pandemie. Se vede luminiţa de la capătul COVID-ului. Şi dacă respectăm regulile de igienă şi distanţare socială, vom răzbi curând.