Lumea trebuie să intervină pentru a preveni „purificarea etnică” din Gaza, avertizează șeful ONU, António Guterres

Lumea trebuie să intervină pentru a preveni „purificarea etnică” din Gaza, avertizează șeful ONU, António Guterres
Credit Image: © Lev Radin/Pacific Press via ZUMA Wire)

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că Israelul ar putea efectua „purificarea etnică” a Gazei dacă comunitatea internațională nu ia o poziție hotărâtă pentru a împiedica acest lucru, anunță The Guardian. Guterres a făcut apelul într-un moment în care numărul victimelor civile a crescut în urma bombardamentelor israeliene din nordul Gazei.

Gutteres consideră că în Gaza s-a început purificarea etnică

Un bombardament de marți în districtul Beit Lahiya a ucis cel puțin 93 de persoane, în ceea ce ONU a spus că a fost doar unul dintre cel puțin șapte „incidente cu victime în masă” în Gaza din ultima săptămână.

În același timp, livrările de ajutoare către Gaza au ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului, ceea ce duce la acuzații tot mai mari că adevărata intenție a Israelului este de a alunga populația palestiniană rămasă din cel puțin o parte din Gaza.

Secretarul general al ONU, vorbind în timpul conferinței COP16 privind biodiversitatea din Columbia, a sugerat că „purificarea etnică” a Gazei a fost împiedicată până acum prin refuzul poporului palestinian de a ceda presiunii intense de a-și părăsi casele și prin hotărârea arabă de a nu accepta transferuri în masă de populație.

„Intenția ar putea fi ca palestinienii să părăsească Gaza, pentru ca alții să o ocupe”, a spus Guterres pentru The Guardian. „Dar a existat – și aduc un omagiu pentru curajul și rezistența poporului palestinian și pentru determinarea lumii arabe – [un efort] pentru a evita ca această curățare etnică să devină o realitate.

„Vom face tot posibilul pentru a-i ajuta să rămână acolo și pentru a evita purificarea etnică care ar putea avea loc dacă nu există o determinare puternică din partea comunității internaționale”, a adăugat el.

Secretarul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, i-a spus săptămâna trecută secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că în Gaza se produce deja curățare etnică. Armata israeliană neagă că a încercat în mod sistematic să forțeze palestinienii să plece de pe teritoriu.

A existat o condamnare internațională amplă a bombardamentului de marți asupra unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din Beit Lahiya, în urma căruia au murit foarte mulți copii. SUA a numit atacul „un incident înfiorător cu un rezultat înfiorător” și miercuri, ministerul francez de externe a declarat că a condamnat bombardamentul și „recentele atacuri israeliene asupra spitalelor din nord”.

„Asediul impus nordului Gazei trebuie să se încheie imediat”, se arată în comunicatul francez.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că sunt la curent cu rapoartele privind victimele civile în Beit Lahiya și că le cercetează.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a cerut trupelor IDF să „continue să exercite cât mai multă presiune [militară] asupra Hamas” pentru a recupera ostaticii israelieni.

Directorul Mossad-ului, David Barnea, împreună cu omologul său CIA, Bill Burns, și prim-ministrul Qatar, Mohammed Al Thani, au negociat ,la Doha la începutul săptămânii, pe fondul unor informații despre o nouă propunere pentru o schemă pe termen scurt care să le ofere un răgaz civililor și întoarcerea ostaticilor deținuți de Hamas, dar nu a existat nicio confirmare a unui rezultat după cinci luni de discuții.

Nu mai există acces la servicii medicale sau mâncare

Israelul și-a continuat campania de bombardare în Liban împotriva Hezbollah, cerând populației rezidente să părăsească regiunea Baalbek din nord-estul țării. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat ulterior că cel puţin 19 persoane, inclusiv opt femei, au fost ucise în atacuri separate israeliene în regiune.

Noul lider al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat miercuri că va fi de acord cu o încetare a focului cu Israelul în condițiile considerate acceptabile de Hezbollah, dar a spus că încă nu a fost prezentat un acord viabil.

În Gaza, bombardamentul intens asupra lui Beit Lahiya a continuat cu 19 persoane ucise în lovituri separate peste noapte și încă 10 morți miercuri.

Persoanele rănite și morții au fost duși cu căruțle cu măgari la spitalul Kamal Adwan din apropiere, care abia funcționează după ce personalul medical a fugit sau ar fi fost reținut, iar proviziile medicale și combustibilul sunt aproape complet epuizate.

„Doar două… din 20 de puncte de servicii medicale și două spitale, Kamal Adwan și Al-Awda, rămân funcționale, deși parțial, împiedicând furnizarea de servicii de sănătate”, a declarat agenția ONU pentru afaceri umanitare, OCHA, într-un comunicat.

„În toată Fâșia Gaza, în octombrie a existat o distribuție foarte limitată de alimente din cauza penuriei severe de aprovizionare”, a spus agenția. Aproximativ 1,7 milioane de oameni, 80% din populație, nu au primit rații de mâncare.

Philippe Lazzarini, șeful agenției de ajutorare a ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), a declarat pe X: „Astăzi, ne uităm la fețele copiilor din Gaza, dintre care unii știm că vor muri mâine, ordinea se prăbușește într-o repetare a ororilor care au adus la înființarea Națiunilor Unite și cu încălcarea angajamentelor de a preveni reapariția lor.”

Luni, Knessetul israelian a votat interzicerea operațiunilor Unrwa în țară în următoarele trei luni, sfidând apelurile globale aproape unanime,. Accest lucru ar putea împiedica și mai mult distribuirea ajutorului în Gaza și Cisiordania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`