Pe măsură ce se apropie sezonul rece, specialiștii din întreaga lume sunt tot mai preocupați de modul în care noul coronavirus va interacționa cu numeroasele alte virusuri sezoniere prezente de la începutul toamnei și până la finalul iernii. Ce se va întâmpla cu COVID-19 în următoarele luni și cum se va putea depista cu exactitate infecția în condițiile în care simptomele bolii sunt comune cu cele ale altor afecțiuni respiratorii de sezon? Aceasta este una dintre întrebările la care experții caută un răspuns. Altfel, în lipsa unei soluții, există riscul ca sistemele de sănătate din toată lumea să fie copleștie de numărul mare de pacienți, se arată într-o analiză publicată de The Guardian. În aceste condiții, vaccinarea anti-gripală s-ar putea dovedi vitală.
Odată cu instalarea sezonului rece, pandemia de coronavirus ar putea cunoaște o explozie, dacă virusurile specifice perioadei de toamnă-iarnă vor contribui la răspândirea infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, cea mai mare preocupare a specialiștilor este depistarea infecției cu noul coronavirus la pacienți. Asta pentru că va fi greu de făcut o distincție între simptomele COVID-19 și cele ale altor boli respiratorii.
Barbara Rath, de la Universitatea din Nottingham, avertizează că pentru perioada următoare va fi nevoie ca testele de diagnosticare a COVID-19 să fie din ce în ce mai precise.
O altă necunoscută este legată de modul în care SARS-CoV-2 se comportă în prezența altor virusuri sezoniere, care își vor face apariția încă de la începutul toamnei.
Astfel, în luna septembrie, odată cu începerea școlilor, se răspândește rinovirusul, principala cauză a răcelii comune. Impactul acestuia începe să scadă în momentul în care cei mai mulți dintre copii sunt expuși la el. Ulterior, în octombrie sau noiembrie, se declanșează virusul respirator sincitial (VRS), care provoacă răceli ușoare la oameni de toate vârstele. Există însă și cazuri când pacienți foarte tineri sau foarte bătrâni pot să dezvolte forme grave ale infecției cu acest virus.
După ce VRS pierde din intensitate, de la începutul iernii și până în primăvară, este perioada epidemiei anuale de gripă. Se știe deja că o persoană poate fi contaminată în același timp, cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2. De altfel, a fost înregistrat un prim deces, în afara Chinei, al unei persoane infectate cu ambele tulpini. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 44 de ani din Filipine.
„Presupunem că rezultatul co-infecției nu este unul grozav”, a declarat, în acest context, Krammer, de la Școala de Medicină Mount Sinai din New York.
De asemenea, în condițiile în care apariția primelor cazuri de coronavirus din China s-a suprapus cu sezonul gripal de la începutul lui 2020, medicii de la Spitalul Tongji, din Wuhan, au constatat că pacienții infectați cu ambele virusuriau suferit mai multe leziuni cardiace, inflamații mai lungi și mai precoce, acea reacție excesivă a sistemului imunitar, care ucide mulți pacienți cu COVIDîn stadiu avansat.
Un alt aspect este acela că virsurile sezoniere sunt transmise mai ales de copii, în timp ce noul coronavirus afectează în mai mare măsură adulții. Astfel, experții estimează că există mari șanse ca virusurile să se răspândească în paralel în populații separate, de copii și adulți, ceea ce va însemna că sistemele medicale vor trebui să trateze în același timp mult mai mulți pacienți decât în mod obișnuit.
„Trebuie să sperăm la tot ce este mai bun, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău”, atrage atenția virusologul Ab Osterhaus, de la Centrul de Cercetări în Infecții Emergente și Zoonoze, din Hanovra.
O primă soluție avută în vedere de specialiști este aceea ca în acest an cât mai multe persoane să se vaccineze anti-gripal pentru că și cei care nu fac parte din grupa de risc pot dezvolta complicații prin asocierea virusului gripal cu noul coronavirus.
Un scenariul de coșmar ar fi acela în care gripa din acest an nu ar fi de tipul normal sezonier, pentru care mulți oameni au deja imunitate. Asta pentru că, din când în când apare un virus gripal total nou. Într-o astfel de situație, nu numai că vaccinul antigripal care este produs acum acum nu ar funcționa împotriva noului virus, dar un vaccin eficient nu ar putea fi produs în mai puțin de șase luni.