Președintele belarus Alexander Lukașenko se declară pregătit să discute despre un posibil tranzit al cerealelor ucrainene prin țara sa, potrivit unui raport al presei locale, citat de Aljazeera. „Acum toată lumea caută logistica… Bine, putem discuta. Nu ne deranjează: treceți cerealele prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a declarat Lukașenko, citat de ziarul Belarus Today. El nu a spus despre ce fel de compromisuri ar fi vorba.
Exporturile din Ucraina prin Belarus au fost una dintre opțiunile din cadrul discuțiilor ample conduse de Organizația Națiunilor Unite, care au ca scop creșterea aprovizionării cu cereale la nivel mondial, în contextul crizei alimentare majore care se profilează. Deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră este o altă opțiune.
Belarus, unul dintre principalii producători mondiali de potasă, a fost afectat de sancțiunile occidentale dure din 2021-2022, care au întrerupt exporturile sale de îngrășământ prin porturile din Marea Baltică. Sancțiunile financiare impuse Moscovei începând cu 24 februarie au afectat, de asemenea, exportatorii ruși de îngrășăminte, iar lanțul de aprovizionare global deteriorat sporește riscul crizei alimentare.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat la începutul acestei săptămâni că orice acord pentru deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi încheiat, deoarece „faptul că totul este interconectat face ca negocierea să fie deosebit de complexă”.
Moscova și Minsk au acuzat sancțiunile occidentale că au perturbat exporturile de cereale și îngrășăminte și au provocat riscul crizei alimentare mondiale. Problema este cauzată de „politicile pe care Occidentul și țările bogate, în special Statele Unite, le urmăresc în prezent”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de presă Belta.