Lukașenko, despre războiul din Ucraina: „Simt că operaţiunea asta trenează” / „Rusia prin definiție nu poate pierde războiul”

Publicat: 06 05. 2022, 11:27
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Președintele Aleksandr Lukaşenko recunoaște că războiul din Ucraina „trenează” și s-a exprimat împotriva folosirii de arme nucleare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat joi agenţiei Associated Press.

Acesta a mai subliniat faptul că acțiunile Moscovei au fost „provocate” de Ucraina și că nu este „suficient de implicat în problemă” pentru a aprecia dacă războiul, care durează de zece săptămâni, merge conform planului lui Putin, potrivit Agerpres.

„Simt că operaţiunea asta trenează”

De-a lungul timpului, Lukașenko și-a exprimat public sprijinul față de Putin, motiv pentru care a atras un val de critici asupra sa. Deși refuză să folosească termenul „război” și îl înlocuiește cu „operațiune militară specială”, președintele belarus a spus că țara sa sprijină pacea.

„Vreau să subliniez din nou: simt că operaţiunea asta trenează”, a afirmat liderul belarus.

„Categoric nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem totul acum pentru a nu exista un război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia”, a mai declarat el.

Despre folosirea armelor nucleare, Lukașenko spune: „Este inacceptabil şi pentru că ar putea arunca Pământul de pe orbită, cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă să facă asta, aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi conducerii ruse”.

„Rusia prin definiție nu poate pierde războiul”

Lukașenko a declarat că Rusia nu poate pierde războiul și că președintele Vladimir Putin nu își dorește o confruntare cu NATO.

Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”, a adăugat el.

„Cel mai probabil, el nu vrea o confruntare globală cu NATO. Folosiţi asta şi faceţi totul să nu se întâmple (un război). Altfel, chiar dacă Putin nu îşi doreşte, armata va reacţiona”, a atenţionat liderul belarus.

În legătură cu poziția Belaruslui, acesta a afirmat: „Nu ameninţăm pe nimeni şi nu vom ameninţa. În plus, nu putem ameninţa – ştim cine ni se opune, aşa că a dezlănţui un conflict, un război aici, nu este deloc în interesul statului belarus. Prin urmare, Occidentul poate dormi liniştit”.