Ludovic Orban: „Astăzi am decis strategia de campanie” / Despre miniștrii care candidează: „Activitatea la nivel guvernamental nu va fi afectată” (VIDEO)

Ludovic Orban: „Astăzi am decis strategia de campanie” / Despre miniștrii care candidează: „Activitatea la nivel guvernamental nu va fi afectată” (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că au fost stabilitestrategia de campanie a liberalilor și o serie de elemente legate de depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Astăzi am decis strategia de campanie și o serie de elemente legate de depunerea candidaturilor. Mâine, la ora 12, vom depune listele susținătorilor listei de candidați a Partidului Național Liberal pentru Parlament”, a declarat Ludovic Orban, luni.

Ludovic Orban, despre miniștrii care candidează:„Activitatea la nivel guvernamental nu va fi afectată”

Întrebat despre situația miniștrilor care se numără printre candidații la alegerile parlamentare, liderul liberalilor a explicat: „Activitatea la nivel guvernamental nu va fi afectată. Miniștrii care își exercită prerogativele trebuie să își exercite prerogativele fără să afecteze necesitățile din domeniul pe care îl conduc”.

Președintele PNL precizase, duminică, că toți miniștrii din guvernul pe care îl conduce vor candida la alegerile parlamentare, cu două excepții: Marcel Boloș (Fonduri Europene) și Bogdan Aurescu (Afaceri Interne).

„Dintre miniştri, candidează toţi miniştrii, cu două excepţii: domnul Marcel Boloş, dumnealui este liberal, dar este preot misionar şi nu poate ocupa funcţia de deputat, pentru că preferă să slujească, şi domnul Aurescu, care este diplomat de carieră, unde nici nu am discutat. În rest, toţi miniştrii sunt candidaţi”,a anunțatLudovic Orban, după ședința Biroului Politic Naţional.

El a subliniat că obiectivul liberalilor este câștigarea alegerilor parlamentare, dar va fi stabilit un procent de atins atât la nivel național, cât și pentru fiecare filială județeană în parte. Ludovic Orbana mai precizat că BPN a validat „aproape în unanimitate” listele de candidaţi propuse de filialele judeţene ale PNL.

„Avem foarte multe fețe noi, figuri proaspete, care reflectă dorința de înnoire a partidului. Foarte mulți au făcut un pas în lateral sau în spate, nu neapărut obligați. Într-adevăr, au fost șefi de fiiale care au obținut sub 27% și care au trebuit să-și dea demisia și nu au mai avut loc în procesul de reconstrucție”,a declaratpreședinteleliberalilor, pentru B1 TV.

Când vor avea loc alegerile parlamentare

Alegerile generale fueseră programate de către Guvern pe data de 6 decembrie 2020, dar CCR a dat undă verde proiectului de lege care oferă Parlamentului prerogativa de a fixa scrutinul, astfel că totul depinde de viteza cu care va intra în vigoare proiectul respectiv.

„După Constituție, durata mandatului este de patru ani și de la data expirării, de la expirarea termenului de patru ani, în termen de 90 de zile, este obligatoriu să se organizeze alegeri. În Constituție nu scrie dacă data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern sau prin lege, scrie doar că alegerile se desfășoară potrivit legii. În legea actuală, care este Legea electorală, data alegerilor este stabilită de Guvern, ceea ce s-a și întâmplat. Dacă va intra în vigoare această lege, pe viitor data alegerilor va putea fi stabilită numai prin lege – dar, atenție, de la data intrării în vigoare a legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, data de 6 decembrie nu mai poate fi luată în considerare ca dată a alegerilor, pentru că nu este stabilită prin lege, ci a fost stabilită prin Hotărâre de Guvern”, a explicat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, în direct pe B1 TV.

Întrebat de Irina Petraru dacă Președintele mai poate schimba în vreun fel șirul evenimentelor,Augustin Zegreana subliniat: „Președintele, singur, nu poate să facă nimic în toată povestea aceasta, pentru că el are la dispoziție această soluție de a sesiza Parlamentul, de a cere Parlamentului o reexaminare a legii. De acolo, depinde cât de repede se mișcă Parlamentul. Dacă Parlamentul se mișcă repede și după îndeplinirea acestor proceduri de reexaminare (n.r. – legea) ajunge la Președinte, Președintele nu prea mai are alte soluții decât să promulge legea în termen de 10 zile. Dacă socotim, nu știu cum o să iasă. Totul depinde de Președinte în principal și de Parlament în secundar, rolul II”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare