Considerată una dintre cele mai puternice țări ale Europei, Germania se luptă acum cu un amestec puternic de probleme structurale pe termen scurt și mai profunde care – împreună cu un guvern divizat și aparent ineficient – i-au determinat pe economiști să vorbească despre „bolnava Europei”.
Biroul național de audit al Germaniei a descris rețeaua feroviară deținută integral de stat, Deutsche Bahn, ca fiind în criză permanentă, cu datorii de 30 de miliarde de euro și gradul de punctualitate la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.
Decenii de subinvestiții sunt de vină, potrivit sindicatelor. Sindicatul mecanicilor de tren (GDL) a cerut „greve nelimitate” din 8 ianuarie, provocând perturbări potențiale majore, în principal din cauza cererii sale pentru o săptămână de muncă de 35 de ore, mai degrabă decât de 38 de ore.
Transportatorii sunt indignați din cauza taxelor mai mari, în timp ce unii medici – inclusiv, din 9 ianuarie, specialiști – ar putea decide să închidă cabinetele pentru a cere ca profesia medicală să aibă parte de mai mult sprijin de la stat pentru un sistem deja supraîncărcat.
În ciuda unei schimbări parțiale a guvernului de joi, fermierii continuă cu protestul împotriva planurilor de reducere a subvențiilor la motorină și scutiri de taxe pentru vehiculele agricole, ca parte a reducerilor planificate de 900 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agricol.
Fermierii spun că reducerile planificate le vor amenința mijloacele de trai și competitivitatea agriculturii germane și au avertizat că din 8 ianuarie vor fi „prezenți peste tot într-un mod în care țara nu a mai experimentat-o până acum”.
De altfel, luni, fermierii au blocat intrările la o fabrică Volkswagen din Emden, Saxonia Inferioară, relatează Bild.
Un banner pe care scrie „Mai bine să fii mort decât să fii sclav” a fost atârnat de un tractor în timpul unei greve a fermierilor la nivel național la Berlin.
Aproximativ 550 de persoane au protestat în această dimineață lângă Poarta Brandenburg din Berlin, a informat DPA.
Pe un tractor din München este atârnat un banner pe care scrie „Dacă fermierii sunt distruși, mâncarea ta va fi importată”. Și acolo s-au strâns câteva sute de fermieri furioși pe deciziile guvernului.
Joi, peste 100 de fermieri au blocat terminalul din Schlüttsiel în încercarea de a-l intercepta pe ministrul Robert Habeck care se întorcea din vacanţă de pe o insulă din Marea Nordului.