Lucian Romașcanu (PSD), despre noile condiții pentru intrarea în Schengen: Nu luăm cu camionul azilanții din Austria și îi mutăm în România. Nici vorbă de așa ceva! (VIDEO)

Lucian Romașcanu (PSD), despre noile condiții pentru intrarea în Schengen: Nu luăm cu camionul azilanții din Austria și îi mutăm în România. Nici vorbă de așa ceva! (VIDEO)
Foto: Facebook @ Lucian N. Romașcanu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a comentat în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, subiectul referitor la faptul că Austria pune noi condiții pentru intrarea României în Schengen. Printre condiții, se numără și acceptarea unor cote de imigranți sirieni și afgani.

“Suntem într-o paradigmă greșită, cred eu, noi avem pentru prima oară, după 11, 12, 13 ani de când trebuia să fim în Schengen, un început de negociere. Eu aș vrea să ne uităm cu toții la partea asta foarte plină a paharului și să înțelegem că un dezgheț pe această zonă era mai mult decât așteptat de societatea românească și de toată lumea implicată în aceste demersuri. Sigur că au fost niște procese de negociere, directe, indirecte, se vor continua negocierile, dar aș vrea totuși să transmitem și veștile bune atunci când sunt. Legat de partea cu imigranții, noi suntem parte a acordului de la Dublin, prin care țările care primesc azilanți trebuie să le dea azilul în țara de intrare și noi suntem în situația în care Austria solicită ca în măsura în care azilanți de orice origine, acum se face vorbire de Siria și Afganistan, de orice origine ar fi ajuns în Austria, cu prima destinație UE-România, să se întoarcă în România pentru evaluarea solicitării de azil. Până la urmă va fi un lucru și bun pentru noi, ca să se vadă că nu pe la noi au intrat.

Deci nu luăm cu camionul azilanții din Austria și îi mutăm în România, nici vorbă de așa ceva.

Va fi un Consiliu JAI, probabil, undeva în martie. Astea sunt datele care se vehiculează, se așteaptă și de asta este și reticența partenerilor din Bulgaria. Se așteaptă o decizie de la noul Parlament ales al Olandei, legat de solicitarea Bulgariei pentru Schengen, urmând după aceea să ne facem negocierile în continuare, în funcție de decizia Olandei. Dar undeva în martie 2024, primul pas pentru Schengen va fi votat în JAI, urmând ca în timpul președinției ungare, pe finalul anului viitor, să reușim să punem pe agendă și să votăm și intrarea în Schengen pentru celelalte rute. În acest moment suntem pe un drum corect, suntem primii care am reușit să deblocăm această chestiune, și aș vrea să transmit românilor această veste bună, iar legat de azilanți trebuie să înțelegem exact acest lucru. Suntem parte a acestui acord, dacă există emigrație din România în Austria, care a intrat prima oară prin România, aceia trebuie să vină în România să-și rezolve solicitarea de azil, dacă se acceptă sau nu. Eu cred că este o veste bună, inclusiv asta pentru că se va vedea că ponderea celor care au intrat în Austria din România este foarte mic”.

Romașcanu a fost întrebat dacă e posibil să se ia decizia de “decuplare” a României de Bulgaria pentru a adera la spațiul Schengen.

“În acest moment suntem împreună, depinde de ce va decide Olanda, iar pașii următori pe care România îi va face după decizia Olandei vor fi în interesul național al României. Noi ne dorim să fim împreună cu Bulgaria și facem toate eforturile diplomatice în acest sens. Suntem vecini, suntem legați de foarte multe interese comune, comerciale și așa mai departe, deci toate demersurile României și în ceea ce privește Bulgaria în Olanda vor fi susținute. După aceea, vedem, ne asumăm, ne rezervăm dreptul de a decide în consecință”.    

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)