Lovitură pentru Klaus Iohannis: Turcia este de partea Bulgariei în scandalul flotei de apărare de la Marea Neagră

Lovitură pentru Klaus Iohannis: Turcia este de partea Bulgariei în scandalul flotei de apărare de la Marea Neagră

Lovitura grea pentru Klaus Iohannis. Şi Turcia este de partea Bulgariei în scandalul flotei de apărare de la Marea Neagră. Ministrul bulgar de Externe susţine că Turcia nu este dispusă să renunţe la restricţiile impuse în convenţia de la Montreux. Acordul prevede ca navele maritime ale țărilor non-Marea Neagră pot rămâne în Marea Neagră până la 21 de zile, informează Flux 24.

”După cum știți, navele maritime ale țărilor non-Marea Neagră pot rămâne în Marea Neagră până la 21 de zile , în conformitate cu Convenția de la Montreux. Turcia este foarte puternic legată de această convenție și nu vom vedea nici o ocazie să renunțe la restricțiile din convenţie așa că am făcut angajamente suplimentare în acest sens", a declarat Daniel Mitov, ministrul de Externe din Bulgaria.

Afirmațiile vin la două zile după ce Sofia a anunțat oficial că nu acceptă propunerea României pentru crearea unei flote în Marea Neagră.

Ministrul de Externe din Bulgaria a mai spus că țara vecină a apărat întotdeauna ideea de training-uri militare îmbunătățite în întreaga Marea Neagră, dar numai sub steagul NATO.

"Acolo unde diplomația se termină, începe războiul, iar sarcina mea este ca diplomația să continue să funcționeze și problemele să fie rezolvate cu ajutorul ei. NATO este o alianță de apărare și acționează astfel încât să poată să asigure protecția aliaților săi", a mai declarat Daniel Mitov.

Premierul bulgar Boiko Borisov a reacționat dur la propunerea României privind o flota comuna în Marea Neagraă. Presa de la Sofia a scris ca acesta s-ar fi rastit la președintele român.

A doua zi dupaă discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, Borisov a organizat o conferință de presă împreuna cu președintele bulgar și ministrul Apărării în care au refuzat oficial propunerea făcută de București.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`