Lovitură pentru cei care consumă alcool! Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă majorarea taxelor

Lovitură pentru cei care consumă alcool! Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă majorarea taxelor
Foto: pixabay.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat marți, 5 decembrie, majorarea taxelor la băuturile alcoolice și impunerea pentru produsele care acum sunt scutite, printre care vinul în unele țări din Europa.

În fiecare an, 2,6 milioane de persoane mor din cauza consumului de alcool și 8 milioane mor din cauza dietelor nesănătoase. Astfel, OMS a încurajat guvernele să majoreze taxele și la băuturile zaharoase, relatează Reuters.

Taxele pe alcool nu sunt considerate suficient de mari

Majorarea taxelor la aceste produse ar putea duce la o populație mai sănătoasă, susține Rudiger Krech, directorul de promovare a sănătății în cadrul OMS.

„Are un efect de propagare pozitivă în întreaga societate – mai puține boli și venituri pentru ca guvernele să furnizeze servicii publice”, a mai spus el. De asemenea, Krech consideră că taxele mai mari în privința alcoolului ar duce la prevenirea violenței și a accidentelor rutiere.

OMS oferă tot mai multă atenție impactului asupra sănătății a alcoolului și alimentelor zaharoase, după obținerea unor progrese mari în privința evidențierii deceselor și bolilor cauzate de țigări.

Odată cu lansarea îndemnurilor menționate anterior, OMS a publicat și un „manual de taxare a alcoolului”, dar și documente asemănătoare în privința consumului de tutun și băuturilor cu zahăr.

Pe de altă parte, asociațiile din industria alcoolului susțin că taxele mari duc la vânzări categoric mai mici și la scăderea veniturilor fiscale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`