Lovitură de stat în Myanmar: Armata a preluat controlul țării și a declarat stare de urgenţă pentru un an. Liderul de facto al Guvernului, Aung San Suu Kyi, și mai mulți politicieni, reținuți

Publicat: 01 02. 2021, 08:57
Foto: hepta.ro/DPA Images

Lovitură de stat în Myanmar. Liderul de facto al Guvernului, Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint și alți politicieni din Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) au fost reținuți, iar armata a preluat controlul asupra țării și a declarat starea de urgență pentru un an, informează BBC.

Armata a preluat puterea în Myanmar: Mai mulți lideri politici au fost reținuți

Funcția de președinte interimar a fost preluată de Myint Swe, care era vicepreședinte înaintea loviturii de stat, în timp ce Min Aung Hlaing, șef al Forțelor Armate, va controla autoritățile.

Totul are loc după ce, pe fondul alegerilor din toamna trecută, au apărut tensiuni între guvern și armată, cea din urmă denunțând ”fraude electorale”.

Alegerile din noiembrie 2020 au fost câștigate de NLD, care a obținut suficiente voturi pentru a putea forma un nou guvern.

Potrivit presei internaționale, luni soldații se aflau pe străzile capitalei Nay Pyu Taw. Asta în timp ce în marile orașe ale țării, conexiunea la internet și serviciile de telefonie erau oprite. Probleme tehnice au fost anunțate și de televiziunea de stat, MRTV, iar transmisiunile marilor instituții de presă internaționale au fost blocate.

SUA și Australia au condamnat lovitura de stat din Myanmar

În tot acest context, o reacție a venit din partea Statelor Unite ale Americii, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken. SUA au condamnat lovitura de stat și au subliniat că „se opun oricărei încercări de a schimba rezultatul alegerilor recente sau de a împiedica tranziţia democratică în Myanmar”. Totodată, Blinken a cerut eliberarea oficililor reținuți.

La rândul său, ministrul australian de Externe, Marise Payne, a făcut apel la Armată „să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legitime şi să elibereze imediat liderii civili şi pe ceilalţi reţinuţi ilegal”.

În Myanmar, stat cunoscut și ca Burma, reformele democratice au început în anul 2011, până atunci țara fiind condusă de armată.