Lovitura de stat din Niger ar putea fi o amenințare la adresa centralelor nucleare din Franța

Lovitura de stat din Niger ar putea fi o amenințare la adresa centralelor nucleare din Franța

Lovitura de stat din Niger a provocat îngrijorări legate de faptul că această țară din Africa de Vest ar putea reduce exporturile de uraniu, ceea ce ar putea împiedica producția de energie nucleară în Franța și nu numai.

Diversificarea surselor și stocurile bine aprovizionate ar trebui să poată atenua orice întrerupere pe termen scurt

Datorită unei politici de lungă durată, care datează de pe vremea fostului președinte Charles de Gaulle, Franța obține aproximativ 70% din electricitatea sa din energie nucleară, mai mult decât orice altă țară.

Franța este, de asemenea, cel mai mare exportator net de energie nucleară din lume, realizând astfel peste 3 miliarde de euro pe an.

Însă lovitura de stat militară de săptămâna trecută din Niger – și rapoartele neconfirmate conform cărora țara din Africa de Vest intenționează să suspende livrările de uraniu către Franța – au ridicat întrebări cu privire la rolul pe care ar trebui să îl joace această industrie în viitorul Franței.

Rapoartele i-au determinat pe unii politicieni din opoziție din Franța să pună sub semnul întrebării rolul energiei nucleare în portofoliul energetic al Franței, în special având în vedere apelurile repetate ale președintelui francez Emmanuel Macron pentru „independența energetică” – arată France24.

„Nigerul furnizează Franței uraniul de care are nevoie pentru centralele sale nucleare… Reamintim: energia nucleară nu înseamnă independență energetică”, a declarat Sandrine Rousseau, un politician de stânga al Verzilor, pe X (fostul Twitter), în data de 29 iulie.

Nigerul a furnizat Franței aproximativ 18% din uraniu între 2005 și 2020

În ultimul deceniu, Nigerul și-a menținut o cotă de piață cuprinsă între 4 și 6% din comerțul mondial cu uraniu, potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE. Dar, în ciuda cotei sale modeste de piață, Nigerul a furnizat Franței aproximativ 18% din uraniu între 2005 și 2020.

Cei mai mari furnizori ai Franței, Kazahstan și Australia, au furnizat 20 și, respectiv, 19 la sută, în timp ce livrările Uzbekistanului au fost în creștere în ultimii ani.

Această dependență de surse diverse este o piatră de temelie a strategiei de securitate energetică a companiei de stat Électricité de France (EDF), concepută pentru a se asigura că este capabilă să facă față unor șocuri majore pe piață – cum ar fi o interdicție neașteptată a exportului de uraniu nigerian.

„Franța nu depinde de nicio companie sau țară pentru a asigura securitatea aprovizionării pentru centralele sale”, a declarat un oficial guvernamental anonim pentru Politico în data de 31 iulie.

captură video Twitter / teleSUR

Agenția nucleară a UE spune că pe termen scurt nu există riscuri pentru securitatea producției de energie nucleară

Agenția nucleară a UE, Euratom, care își procură un sfert din uraniu din Niger, a declarat, de asemenea, că nu este îngrijorată de faptul că lovitura de stat va afecta producția de energie nucleară.

„În cazul în care importurile din Niger sunt reduse, nu există riscuri imediate pentru securitatea producției de energie nucleară pe termen scurt”, a declarat Euratom pentru Reuters.

Comisia Europeană a declarat că blocul celor 27 de națiuni are „stocuri suficiente de uraniu pentru a atenua orice risc de aprovizionare pe termen scurt”.

Nigerul contribuie cu 5% din oferta globală de uraniu.

Posibila suspendare a livrărilor de uraniu către Franța ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Nigerul să poată înlocui în mod eficient cererea franceză fără a înregistra el însuși un declin economic accentuat – 33% din exporturile nigeriene sunt destinate Franței, dintre care aproape toate sunt combustibili radioactivi.

Comisia Europeană a declarat că blocul celor 27 de națiuni are „stocuri suficiente de uraniu pentru a atenua orice risc de aprovizionare pe termen scurt”, sursă foto: captură YT

Cât de mult primește Nigerul înapoi din această colaborare – care, în ciuda rezervelor vaste de uraniu, rămâne radical subdezvoltat – și din relația sa cu Franța a fost un punct de dispută încă de când țara a obținut independența oficială în 1960.

Președinții nigerieni succesivi au cerut mai mult de la Orano (fosta Areva), unul dintre producătorii de combustibil nuclear controlați de stat din Franța, în ceea ce privește garanțiile de siguranță pentru angajații nigerieni și prețuri mai mari pentru uraniu.

În prezent, aproape toți angajații Orano din Niger sunt recrutați la nivel local, dar compania deține în continuare o participație majoritară în compania de stat de tratare a uraniului din Niger, Somaïr.

În ciuda situației volatile, Orano a declarat pentru FRANCE 24 că își continuă activitatea în Niger și spune că monitorizează situația.

„Securitatea tuturor angajaților noștri din Niger și a siturilor noastre este monitorizată, iar compania rămâne în stare de alertă maximă”, a declarat un purtător de cuvânt al Orano pentru FRANCE 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital