Lovitură de proporții pentru regimul Putin: Cea mai mare bancă rusească se retrage din Europa

Lovitură de proporții pentru regimul Putin: Cea mai mare bancă rusească se retrage din Europa
Foto: Hepta - Evgeniy Paulin

Tensiunile dintre Occident și Rusia continuă, în contextul sancțiunilor severe pe care cele două părți și-au asumat să le implementeze. Astfel, cea mai mare bancă din Europa, Sberbank, a anunțat că va ieși de piață.

Cel mai mare creditor rusesc va părăsi piața europeană, ca urmare a unui ordin al băncii centrale, informează Reuters. Zilele acestea, sucursalele băncii au fost asaltate de cetățeni, care și-au retras economiile din conturi. În ciuda acestui fapt, oficialii Sberbank au declarat că nivelul său de capital și calitatea activelor erau suficiente pentru a plăti toți deponenții.

„În actuala situație, Sberbank a decis să părăsească piața europeană. Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieșiri anormale de numerar și amenințări la siguranța angajaților și a subsidiarelor”, se arată într-un comunicat de presă.

Sberbank, care operează în țări europene precum Austria, Croația, Germania și Ungaria, avea la 31 decembrie 2020 active europene în valoare de 13 miliarde de euro. Raportul pentru anul 2021 ar urma să fie publicat în curând.

Rușii investesc masiv în crypto

După introducerea sancțiunilor economice dure, o rublă a ajuns să valoreze, luni, 0,01 dolari, cel mai mic nivel din istorie. Peste 70% din băncile din Rusia au fost deconectate de la sistemul bancar SWIFT, însă platformele de tranzacționare crypto cunoscute, precum Coinbase și Binance au refuzat să suspende conturile cetățenilor din Rusia și Belarus. Astfel, rușii au început să investească masiv în monedele digitale, care au consemnat creșteri impresionante, în ultimele zile.

Cele mai aspre sancțiuni afectează în special oligarhii, care au început să recurgă la măsuri extreme. Roman Abramovici de exemplu, a început să-și vândă proprietățile din Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)