Cel mai mare protest sindical din ultimele decenii se desfăşoară sâmbătă la Londra, manifestaţiile fiind organizate de Congresul Sindicatelor Britanice (TUC), care cere guvernului conservator-liberal să renunţe la decizia de a reduce cheltuielile publice şi locurile de muncă de la stat. Marşul de protest vine după mai multe luni în care au avut loc manifestaţii publice în toată ţara, din cauza măsurilor guvernamentale de reducere a deficitului bugetar.
Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a anunţat pe data de 23 martie bugetul pentru 2011-2012, care prevedea un termen de patru ani pentru absorbţia deficitului bugetar, spre deosebire de fostul guvern laburist, care propunea un termen de opt ani.
Măsuri ale coaliţiei conservator-liberale
Reducerea de buget cu 25% în cele mai multe departamente de stat fusese anunţată cu câteva luni în urmă, autorităţile locale începând să restructureze serviciile şi numărul locurilor, să închidă biblioteci şi agenţii de recrutare a forţei de munca, să îngheţe salariul în sistemul de stat şi să majoreze TVA-ul la 20%.
Protestul TUC reflectă frustrarea populaţiei britanice faţă de noile politici, ce a devenit tot mai vizibila pe masura ce deciziile guvernanţiilor au început să fie puse în practică.
Secretarul General al sindicaliştilor a solicitat reevaluarea drepturilor la concediile maternale şi paternale, concediile angajaţiilor cu jumătate de normă, precum şi respectarea orelor legale de muncă.
„Legislaţia Europeană oferă o bază pentru toate aceste probleme pentru a obţine un progres”, a declarat liderul sindical.
Noul buget a anulat 43 de scutiri de taxe, precum anumite servicii pentru educaţia copiiilor cu dizabilităţi, ajutorul pentru mame cu depresie post-natală şi camapaniile de prevenţie a infecţiilor HIV.
O parte dintre servicii se vor restrange – centrele pentru prevenire a violenţei domestice, aranjamente pentru angajaţii orbi, numărul celor care lucrează cu infractorii tineri.
Restructurarea prevede şi prevatizarea treptată a sistemului naţional de sănătate, care este în prezent gratuit.
Pe de alta parte, taxa pentru corporaţii este redusă cu 2% şi va continua să scadă cu câte 1% în următorii trei ani.
„Ne temem de consecinţele acestor decizii şi de faptul că aceste greşeli profunde vor fi dezastroase din punct de vedere social”, a declarat Brendan Barber, secretarul general al TUC.
Preşedintele Forţelor de Poliţie din Anglia şi Ţara Galilor, Paul McKeever, şi-a declarat susţinerea pentru protestul naţional TUC.
„Noi contribuim mai mult către fondul de pensii decât oricare alţi angajaţi din sistemul public, cu 11%. Şi cred că acest factor este uitat deseori când Lord Hutton şi alţii discută pensiile noastre. Noi cerem doar corectitudine, nimic mai mult”, a declarat liderul forţelor de poliţie.
Osborne: Marea Britanie are un plan. Şi ne vom ţine de el
Liderii britanici se aşteaptă ca sectorul privat să genereze mai multe locuri de muncă, iar voluntarii să umple golurile rămase.
Miercuri, George Osborne declara ca „Marea Britanie are un plan. Şi ne vom ţine de el”, indicând că în timp ce alte ţări şi-au văzut ratingul naţional scăzând dupa ce s-au împrumutat, Marea Britanie a fost susţinută în măsurile sale de către Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare şi de către companiile britanice „cu reputaţie”.
Potrivit ministrului, bugetul va susţine afacerile, sectorul manufacturier, investiţiile şi exportul, susţinând că pentru a atinge o stabilitate fiscală şi a reduce deficitul naţional, nu este îndeajuns să creezi slujbe şi o creştere economică
Astfel, bugetul actual este „o chemare urgentă la acţiune pentru Marea Britanie”, a afirmat Osborne.
Marşul de protest pentru Alternativa din Londra este cea mai mare manifestaţie pe care TUC a organizat-o în ultimele decenii, aproximativ 250.000 de persoane fiind aşteptate să ia parte la eveniment.