Londra închide graniţele pentru muncitorii necalificaţi şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză
Guvernul de la Londra pregătește o revizuire substanțială a Legilor privind imigrația, cele mai importante măsuri anticipate fiind reprezentate de restricții aplicate muncitorilor necalificaţi şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză.
Aceste modificări au menirea de a stopa perioada dominată de mâna de lucru ieftină din sectoare precum construcțiile, industria şi serviciile, informează The Guardian.
Modificarea legislației are loc în contextul ieșiriii Marii Britanii din Uniunea Europeană și esre prezentată de către Londra drept o victorie pentru controlul complet al frontierelor „pentru prima dată în zeci de ani”.
Legea privind imigraţia va fi prezentată lunile viitoare şi, având în vedere majoritatea deţinută, ea poate trece uşor de Parlament.
Pe de altă parte, reprezentanții marilor companii acuză Executivul britanic că se implică mult prea mult îsn economie și că restricțiile vor avea consecințe dezastruase din cauza deficitului forței de muncă.
Efectele ar putea conduce inclusiv la închiderea fabricilor.
Potrivit propunerilor de modificare:
– graniţele Marii Britanii vor fi închise muncitorilor necalificaţi şi tuturor migranţilor care nu vorbesc engleza;
– oricine vine în Marea Britanie să lucreze trebuie să aibă o ofertă de lucru cu un salariu de 25.600 de lire sterline (pe an), deşi un minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazuri speciale; nu va exista o cale pentru liber-profesioniştii care vin în Marea Britanie, precum instalatorii polonezi şi constructorii români care ajung fără o slujbă;
– controlul vamal nu va mai accepta accesul pe baza cărţilor de identitate ale cetăţenilor din ţări ca Franţa şi Italia; drepturile artiştilor, sportivilor şi muzicienilor care vor veni în Marea Britanie pentru expoziţii, concerte, audiţii şi competiţii vor fi reţinute.
Laburiştii şi democraţii liberali au condamnat, de asemenea, planurile, în timp ce Unison, care reprezintă muncitorii din sistemul sanitar, a transmis că prevede un „dezastru absolut” în acest sector.
Alte voci critice din economie au fost cele din industrie, agricultură și sectorul hotelier. Una dintre cele mai controversate prevederi este cea potrivit căreia chelnerii şi lucrătorii „elementari” din agricultură şi pescuit sunt incluși pe lista muncitorilor necalificaţi.