Poliţia britanică a anunţat că 84 de persoane au fost rănite şi 214 au fost arestate sâmbătă, după ce mai mulţi „infractori” au jefuit un cartier comercial din Londra, în timpul unei manifestaţii împotriva austerităţii, informează AFP.
Sindicatele, care se aşteptau ca peste 250.000 de britanici şă participe la protest, apreciază că au câştigat pariul, deşi denunţă violenţele şi distrugerile.
„Suntem absolut încântaţi, sunt sute de mii de persoane, poate o jumătate de milion”, a afirmat Paul Nowak, unul dintre responsabilii cu organizarea.
Un purtător de cuvânt al confederaţiei sindicatelor britanice, Trades Union Congress (TUC), a estimat că „între 250.000 şi 300.000 de persoane” au răspuns la apel, în timp ce presa indica între 400.000 şi 500.000 de participanţi.
„Participarea este dincolo de tot ce am visat. Este fantastic. Este cea mai mare manifestaţie din această generaţie la Londra”, a afirmat secretarul general al sindicatului Unite, Len McCluskey.
Marşul de protest a fost cea mai importantă asemenea manifestaţie din Londra după cea din 2003, împotriva războiului din Irak, şi cea mai vastă mişcare socială după revoltele din urmă cu două decenii, care au condus la plecarea lui Margaret Thatcher de la putere.
Peste 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi de teama unor violenţe similare celor de la manifestaţiile studenţilor de la sfârşitul anului.
Sindicatele au prevăzut de asemenea un important serviciu de ordine, pentru a menţine „atmosfera familială” a manifestaţiei, care a reunit oameni de toate vârstele.
În ciuda forţelor de ordine, câteva sute de manifestanţi îmbrăcaţi în negru şi cu feţele mascate au atacat magazine şi bănci, lansând focuri de artificii, vopsea, sticle şi cocteiluri Molotov în direcţia poliţiştilor.
Ciocnirile de stradă avut loc în cartierul Oxford Street, una dintre principalele artere comericale din Londra.
Forţele de ordine au anunţat că 84 de persoane, dintre care 31 de poliţişti, au fost rănite, iar 27 dintre ele, inclusiv 11 poliţişti, au fost internate în spital.
Sindicatele denunţă violenţele şi distrugerile
Sindicatele au denunţat violenţele, în timp ce mitingul s-a desfăşurat timp de peste cinci ore într-o atmosferă de calm.
Numeroase persoane au venit în familie, cu cărucioare de copii şi vuvuzele.
„Nu distrugeţi Marea Britanie!”, „Să ne apărăm serviciile publice!”, proclamau pancartele manifestanţilor.
„Sunt aici pentru că Guvernul ne face să plătim pentru a repara ce au făcut bancherii”, a declarat Gillian Siddons, un pensionar în vârstă de 60 de ani.
„Oamenii adunaţi aici sunt purtătorii de cuvânt ai Marii Britanii profunde”, a afirmat liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, într-un avertisment la adresa Guvernului, care a impus ţării o cură de rigoare fără precedent în Marea Britanie, cu reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro până în 2015. Măsurile includ îngheţarea salariilor funcţionarilor şi suprimarea a peste 300.000 de posturi publice.
„Desigur că oamenii sunt îngrijoraţi, şi chiar furioşi, dar am moştenit o asemenea situaţie economică încât trebuie să luăm măsuri pentru a aduce finanţele publice la echilibru”, a răspuns ministrul Educaţiei, Michael Gove.