Lombardia, considerată cea mai puternică și bogată regiune a Italiei, a fost cea mai puțin pregătită în fața pandemiei de COVID-19, notează jurnalistul anti-mafie Roberto Saviano, într-un articol din Le Monde citat de la Repubblica, în care a explicat că principalul focar italian de infecție cu coronavirus „a plătit scump pentru deficiențele sistemului său sanitar mixt public – privat”.
Sistemul italian le dă regiunilor competență exclusivă în sectorul sanitar, fiind astfel foarte puțin dependente de aparatul central în ceea ce privește sănătatea publică, iar Lombardia este lider – nu numai pentru bogățiile sale, dar și datorită uniunii dintre mediul public de sănătate și cel privat, care a fost creată de administrațiile de centru-dreapta ce au controlat teritoriul în ultimele două decenii.
Saviano a explicat că Lombardia este considerată fieful lui Silvio Berlusconi, dar o influență mare aici a avut-o și Roberto Formigoni, președinte regional între 1995 și 2013, care avea să fie condamnat definitiv la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție, în special în sectorul sanitar. Problemele sunt alimentate și de tradiționala mafie italiană, în special de organizațiile venite din sud Camorra și `Ndragheta.
Paradoxal, tocmai dinamica economică a regiunii a condus și la volumul mare de schimburi cu țări străine, printre care și China, fiind astfel un punct vulnerabil pentru Lombardia. Pentru multă vreme, aparatul central și cel regional și-au pasat reciproc responsabilitatea de a paraliza activitatea economică, pentru a limita răspândirea COVID-19.
Articolul lui Saviano a stârnit furia lui Matteo Salvini, fost ministru și vicepremier al Italiei, dar și lider al Ligii, formațiune ce controlează în prezent Lombardia. Printre altele, el l-a numit un „nerușinat” pe jurnalistul anti-mafie.
Roberto Saviano a devenit cunoscut lumii întregi prin lupta purtată cu mafia italiană, care în cele din urmă l-a determinat să plece în exil. El este autorul cărții „Gomorrah”, în care expune o parte din influența organizației criminale Camorra, în ale căror activități se infiltrase clandestin.
De altfel, lupta lui Roberto Saviano cu mafia italiană l-a determinat să plece în exil, pentru că este vânat de organizațiile criminale. În toamna lui 2014, Roberto Saviano ajungea la New York, iar publicația The Atlantic realiza un material despre viața scriitorului care și-a dedicat viața luptei pentru combaterea activităților de tip mafiot.
Omul născut la Napoli era recunoscut și pe străzile din New York. Pe când căuta un apartament în „orașul care nu doarme niciodată” el a observat că unul dintre ușieri îl fixa cu privirea. Deși el și-a negat vehement identitatea, ușierul a insistat:
„Ești acel scriitor italian! Tu ești!”, a spus bărbatul și a încercat să îl fotografieze, dar Saviano a refuzat. Odată ajuns proprietarul apartamentului, ușierul i-a explicat cine este clientul. Atât i-a trebuit proprietarului, că deja a început să își facă griji.
„Fără probleme cu mafia! Fără probleme cu mafia”, i-a explicat Saviano proprietarului, în timp ce ușierul insista și îl numea un „erou”.