Bilanțul fatalităților din peninsulă a urcat la 17,127 de persoane, Italia fiind țara cu cele mai multe decese la nivel mondial, cauzate de COVID-19.
Totodată, bilanțul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus a ajuns la 135,586 – al doilea din Europa, după Spania.
Medicii din Lombardia, centrul epidemiei de coronavirus în Italia, au enunțat, printr-o scrisoare publică, erorile din sistemul medical, criticând totodată autorităţile regionale pentru modul în care au gestionat criza de sănătate.
60% din totalul deceselor din țară provin din această regiune, cea mai bogată regiune a Italiei.
Lombardia înregistrează de asemenea cel mai mare procentaj de contaminări cu coronavirus de pe teritoriul italian, 42% din cele 135,586 de cazuri confirmate oficial.
Dintre breșele semnalate, lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical este pe primul loc.
„Acest lucru a fost determinant în moartea multor colegi, îmbolnăvirea unui număr important dintre ei şi propagarea probabilă şi involuntară a maladiei, îndeosebi la începutul epidemiei”, se arartă în scrisoarea publică, notează Reuters.
Totodată, mai este semnalată „absenţa unei strategii” în gestionarea crizei, lipsa unor date de încredere şi capacitatea redusă de testare a populaţiei, toți acești factori ducând la „subestimarea enormă a numărului de pacienţi şi, într-o măsură mai mică, a numărului de morţi”, sunt de părere medicii ce au elaborate scrisoarea publică.
Mai mult, Lombardia a testat doar persoanele grav bolnave în momentul internării, din cauza kiturilor insuficiente, iar multe persoane ar fi murit fără să fi fost testate deloc. (spre exemplu, doar provincia Bergamo a înregistrat 600 de morţi de coronavirus într-o lună în căminele de bătrâni).
În acest context, Ministrul Sănătăţii din Lombardia, Giulio Gallera , a dezminţit informaţiile ce enunțau faptul că instituţia sa le-a permis unor spitale să transfere pacienţi contaminaţi cu coronavirus în cămine de bătrâni fără măsuri adecvate de protecţie, în scopul de a elibera locuri.
„Noi am acţionat mereu pentru binele tuturor într-o situaţie de urgenţă extraordinară şi nu vom lăsa pe nimeni să arunce cu calomnii asupra muncii serioase şi riguroase pe care am îndeplinit-o”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Mai mult, cruntul bilanț actual cu care se confruntă regiunea s-ar datora, potrivit autorităților locale, celor doi factori importanți: urbanizarea şi îmbătrânirea populaţiei.
S-a remarcat o eficacitate a testării în masă a populației, soluție la care au recurs autoritățile din regiunea Veneto, unde numărul îmbolnăvirilor este simțitor mai scăzut decât cel din Lombardia.
„În Lombardia, numărul de cazuri de la domiciliu nu este raportat. Această diferență creează imaginea prăbușirii sistemului de sănătate din Lombardia. Nu este vorba despre faptul că în Lombardia mor mai mulți oameni. Adevărul este că numărul persoanelor infectate este mult mai mare, dar nu sunt detectate”, a declarat Andrea Crisanti, directorul departamentului de Medicină Moleculară și profesor de Epidemiologie și Virologie la Spitalul Universității din Padova.
În ciuda acestor cifre, ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, declara zilele trecute că Guvernul pregătește un plan pentru redeschiderea treptată a țării. Totuși, a precizat acesta, distanțarea socială va continua să fie regulă, iar testarea va crește masiv.