Unul dintre vulcanii activi din Antarctica, Mont Erebus, emite zilnic gaze care conțin 80 de grame de aur cristalizat, evaluat de specialiști la 6.000 de dolari.
Conform New York Post, prezența particulelor de aur au fost prezente la 999 kilometri distanță de cel mai sudic punct de expulzie a lavei de pe planetă. Metalul prețios, care atinge o înălțime de 3.7941504 kilometri, nu este singurul element expulzat de Mont Erebus, conform NASA.
„Erebus este în erupție continuă cel puțin din 1972”, a declarat Conor Bacon de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia din New York, pentru Live Science.
Vulcanul proiectează prin erupții stromboliene, un tip de erupție cu intensitate medie, și componente gazoase și solide, potrivit Știrile ProTv.
Conor Bacon a declarat că vulcanul este cunoscut pentru că are un „lac de lavă” într-unul dintre craterele sale de vârf. Acesta s-a format în urma materialului topit de pe suprafața sa.
„Acestea sunt de fapt destul de rare, deoarece necesită îndeplinirea unor condiții specifice pentru a asigura că suprafața nu îngheață niciodată”, a explicat Bacon.
Cercetătorii descoperă în continuare lucruri noi cu privire la formarea vulcanică în Antarctica, dar și ceea ce ar putea declanșa ceilalți peste 100 de vulcani care sunt înghețați.
„Din când în când, cercetătorii desfășoară rețele mai extinse de instrumente pentru a efectua studii specifice, dar acest lucru vine natural cu un număr mare de provocări logistice, comparativ cu multe alte vulcani mult mai accesibili din restul lumii”.