Locuitorii din Santorini s-au săturat de numărul excesiv de turiști: „Nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau camere de închiriat”

Locuitorii din Santorini s-au săturat de numărul excesiv de turiști: „Nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau camere de închiriat”
Sursa foto: Pixabay

Insula Santorini, una dintre cele mai vizitate de către turiștii care ajung în Grecia, se confruntă cu un număr mult prea mare de turiști. Localnicii s-au săturat de fenomenul numit „supraturism” și le este teamă că efectele turismului excesiv vor duce la ruinarea insulei.

Autoritățile încearcă oprirea unui val de construcții

Dezvoltarea hotelurilor și spațiilor de închiriat pentru turiști ar putea duce la distrugerea celei mai populare destinații turistice din Grecia. Primarul localității, Nikos Zorzos, a transmis că a luat măsuri pentru a stopa un val de construcții care riscă să ducă la ruinarea insulei, potrivit G4Media. 

„Trăim într-un loc de abia 25 000 de suflete și nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau de mai multe camere închiriate”, a spus el. „Dacă distrugi peisajul, unul atât de bogat ca al nostru, distrugi motivul pentru care oamenii vin aici în primul rând.”

Încă dinainte de pandemia de COVID-19 insula atinsese punctul de saturație cu privire la numărul de construcții pentru turiști. Santorini are aproximativ 80.000 de paturi de hotel, mai multe pe metru pătrat decât orice altă destinație turistică grecească, în afară de Kos și Rhodos.

O parte din insulă a fost betonată

O parte dintre persoanele răspunzătoare de efectele negative resimțite în urma supraturismului sunt investitorii în turism și proprietarii lanțurilor hoteliere de lux, care au transformat 449.579 de metri pătrați de teren, aproximativ 2% din suprafața totală de 76 km pătrați, în spații dedicate turiștilor.

Aproximativ o cincime din insula din sudul Mării Egee a fost deja betonată, iar autoritățile de la Atena, care își doresc să atingă până în 2028 aproape 40 de milioane de turiști, au aprobat și mai multe autorizații de construire.

Zorzos, care este politician independent, este de părere că dezvoltarea suplimentară ar putea să fie o amenințare la fel de mare ca schimbările climatice. „Mediul este casa noastră, iar distrugându-l ne facem rău nouă înșine”, a declarat el. „Ar trebui să învățăm din trecut: nicio civilizație antică care a respectat frumusețea nu a decăzut vreodată”.

Turismul de masă a început în 1990

Primarul, ales deja pentru al treilea mandat, în aduce aminte de cum era insula în trecut, când locuitorii munceau în minele insulei și trăiau din celebrul sol vulcanic arabil, producând tomate și vinuri. „Turismul de masă a luat avânt cu adevărat în anii 1990 și atunci au început să se vadă schimbările”, a spus el.

Santorini nu este singurul loc unde localnicii sunt deranjați de către turismul în masă. Anul trecut au fost organizate proteste la adresa firmelor care ocupau plajele cu șezlonguri și umbrele, iar guvernul central a fost din ce în ce mai mult tras la răspundere.

Organizațiile care luptă pentru conservarea naturii susțin că insulele se află într-un punct de cotitură, iar sistemele ecologice pot fi afectate și distruse de dezvoltarea în masă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)